Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin fragilitatea crescută a scheletului, cauzată de modificarea arhitecturii țesutului osos. Osteoporoza este o boală metabolică, cu debut silențios, ce poate fi cauzată de o multitudine de factori endogeni sau exogeni și care poate avea un răsunet clinic important prin apariția unei fracturi – cel mai frecvent la nivelul șoldului, coloanei vertebrale și antebrațului.
Fiind o boală aflată în strânsă legătură cu procesul fiziologic de îmbătrânire, osteoporoza apare atât la femei, cât și la bărbați, de obicei după vârsta de 50 de ani.
Osteopenia, un stadiu premergător osteoporozei, apare odată cu înaintarea în vârstă prin pierderea rezistenței țesutului osos și deteriorarea arhitecturii normale a osului.
Diagnosticul osteoporozei se efectuează cu ajutorul osteodensitometriei DXA, o tehnică de investigare imagistică ce analizează amănunțit calitatea țesutului osos. Evaluarea densității minerale osoase este folosită în practica medicală curentă atât pentru diagnosticarea osteoporozei, cât și pentru estimarea riscului de fractură sau monitorizarea evoluției modificărilor osoase în timp.
Osteodensitometria, o tehnică imagistică utilizând razele X pentru măsurarea densității osoase, este un instrument clinic deosebit de util pentru a calcula și cuantifica rezistența osului și nivelul de demineralizare a acestuia.
La recomandarea specialistului, investigația osteodensitometrică examinează o singură regiune anatomică (coloana lombară, colul femural, șoldul sau antebrațul non-dominant), iar pe baza rezultatelor obținute de la acel nivel se realizează o estimare a densității osoase și a riscului de fractură, cu stabilirea de certitudine a diagnosticului de osteopenie sau osteoporoză.
Instalarea procesului osteoporotic poate fi stopată, dacă depistarea se face la timp. Protocolul de diagnostic internațional al osteoporozei recomandă testarea osteodensitometrică DXA tuturor femeilor cu vârsta peste 65 de ani sau sub această vârstă pentru femeile la menopauză.
La bărbați, osteodensitometria DXA este recomandată indiferent de vârstă, atunci când apare pierderea de masă osoasă, cu identificarea osteopeniei pe radiografie și producerea de fracturi.
Efectuarea unei osteodensitometrii osoase este o metodă lipsită de efecte adverse și care permite o monitorizare optimă a măsurilor de prevenție a osteoporozei sau a efectelor tratamentului împotriva osteoporozei. Ghidurile de specialitate internaționale recomandă urmărirea evoluției prin măsurarea seriată, la intervale regulate, a densității minerale osoase cu ajutorul analizei DXA.
Osteodensitometria sau scanarea DXA, considerată cea mai precisă metodă de diagnostic a osteoporozei, poate fi efectuată la SANADOR, cu un echipament ultraperformant, Lunar Prodigy, creat special pentru a proteja pacientul de iradiere și pentru a-i oferi acestuia rezultate în cel mai scurt timp posibil.
Pacienții cu risc crescut de osteoporoză pot apela cu încredere la SANADOR pentru consultații medicale și investigații de specialitate realizate de medici cu experiență în diagnosticul și managementul terapeutic al osteoporozei.