Virusul imunodeficienței umane (HIV) și virusurile hepatitice B și C au moduri asemănătoare de transmitere, ceea ce face ca infectarea concomitentă (coinfecția) cu două dintre cele 3 virusuri să fie relativ frecventă. De aceea, specialiștii recomandă ca testarea să fie integrată și să se facă cât mai aproape de debutul infecției. Din păcate, acest lucru este greu de realizat, deoarece aceste infecții adesea nu prezintă inițial simptome.
Se estimează că, în Europa, una din cinci persoane care au HIV nu știe că este infectată. Testarea periodică a persoanelor aflate în grupele de risc ar permite începerea tratamentului încă din fazele incipiente ale infecției, ceea ce ar crește șansele de răspuns la tratamentul antiretroviral.
Astfel, pacienții pozitivi s-ar putea bucura de o viață fără complicații pe o perioadă mai lungă de timp. În plus, diagnosticarea rapidă a persoanelor infectate cu HIV duce la scăderea riscului de infectare a altor persoane.
În cazul hepatitelor B și C, cifrele sunt și mai îngrijorătoare, estimându-se că, în Europa, aproximativ 15 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic B și 14 milioane cu virusul hepatitic C. Deoarece diagnosticul se pune târziu, de cele mai multe ori când deja apar complicațiile, riscul de transmitere al infecțiilor este mare.
Depistarea din timp a celor două tipuri de infecție ar duce, în primul rând, la limitarea numărului de persoane infectate. În plus în cazul hepatitei de tip B, ar fi redus riscul de a dezvolta complicații. La momentul actual, 20-30% dintre persoanele diagnosticate cu HBV ajung să sufere de ciroză, insuficiență hepatică sau carcinom hepatocelular.
Aceste date statistice sugerează că este nevoie de încurajarea persoanelor care nu știu că sunt infectate cu HIV sau cu virusurile hepatitice B și C, să se testeze, pentru a putea beneficia de tratament și de o speranță de viață cât mai aproape de normal. Săptămâna europeană a testării pentru HIV și hepatite (20–27 noiembrie 2020) are ca scop promovarea testării și a beneficiilor diagnosticării precoce a infecțiilor cu HIV și cu virusurile hepatitice B și C.
La Sanador, testarea HIV se face prin depistarea anticorpilor anti-HIV și prin testarea antigenului HIV (p24). Testul anti-HIV 1+2 și Ag p24 depistează anticorpii produși la 4–12 săptămâni de la infecție. În cazul nou-născuților, testarea HIV se face prin metoda PCR.
Pentru depistarea virusului hepatitic B, în cadrul laboratoarelor Sanador sunt disponibile mai multe tipuri de teste:
Diagnosticarea hepatitei C se poate face prin detectarea anticorpilor anti-HCV și ARN HCV cantitativ. ARN-ul viral poate fi depistat la una sau două săptămâni după infecție prin metoda PCR, în timp ce anticorpii pot fi detectați doar după o perioadă mai lungă de la infectare.
Află cu ce frecvență este recomandată efectuarea testării integrate HIV/HBV/HCV.