„În mare parte, ca și în celelalte cancere, cauzele cancerului de pancreas sunt necunoscute. Etiopatogenia este totuși plurifactorială. S-au identificat niște factori de risc, unii care țin de organismul-gazdă, alții sunt exogeni. Sunt studii care se desfășoară și care vor să analizeze anumite proteine care ar semnaliza predispoziția organismului de a face un cancer de pancreas, însă fără rezultate până acum.
Totuși, ca factori generali, factorii care țin de gazdă, aș aminti în primul rând vârsta. Majoritatea pacienților cu cancer de pancreas au între 60 și 80 de ani. Aș aminti și diabetul zaharat cu o evoluție de mai mult de 3 ani, pancreatita cronică și obezitatea. Iar dintre factorii exogeni, fac parte fumatul, alcoolul, dieta bogată în carbohidrați și grăsimi.
Există și sindroame de agregare familială. De exemplu, persoane care au în familie două rude de gradul 1 cu cancere de pancreas sunt mai predispuse de 16 ori mai mult de a face cancer de pancreas decât populația generală. Există și sindroame genetice: într-o familie, există mai multe tipuri de cancere sau la același pacient există antecedente de cancere.
Dacă în trecut, era extrem de rar ca un pacient să aibă două cancere, am avut în practică și pacienți care, în decursul vieții, au dezvoltat trei tipuri diferite de cancer” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale, cu competențe în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică, la Spitalul Clinic SANADOR.
Mai multe informații despre factorii de risc pentru cancerul de pancreas, precum anumite modificări genetice, dar și markerii tumorali care se pot face în cancerul de pancreas puteți afla din interviul realizat cu dr. Dragoș Romanescu.