Depunerile de grăsime pe carotide pot fi foarte periculoase. Aceasta pentru că arterele carotide au un rol vital în corp. Aceste vase principale de sânge ajung la baza creierului și îl irigă cu sânge. În momentul în care carotidele sunt afectate de depunerile de grăsime, apare ateromatoza.
„După arterele coronare care vascularizează inima, arterele carotide sunt cele mai importante vase arteriale din organism. Ateromatoza este depunerea colesterolului și a altor grăsimi pe peretele intern al vaselor de sânge arteriale. Arterele carotide se bifurca, iar la nivelul bifurcației, se depun particulele de grăsime din sânge, astupând în timp artera carotidă internă. Astfel, este afectată trecerea sângelui spre creier” descrie fenomenul depunerilor de grăsime pe carotide dr. Ionuț Munteanu, medic primar chirurgie vasculară în cadrul Sanador.
Depunerile incipiente de grăsime pe carotide nu sunt însoțite de simptome. De obicei, pacienții ajung la medic și li se descoperă aceste depuneri după un episod de accident vascular cerebral. Factorii de risc pentru depunerile de grăsime pe carotide sunt cei genetici, alături de fumat și sedentarism. De altfel, se știe că nicotina favorizează depunerile de grăsime pe pereții vaselor de sânge.
„Un pacient care își face analizele și are un colesterol mult crescut peste valoarea de 200 ar trebui să facă investigații complete. Arterele carotide se pot examina atât clinic, dar mai ales paraclinic. Ateromatoza este o problemă severă și poate duce la accident vascular cerebral. Se estimează că la nivelul populației europene de 700 de milioane de locuitori, au loc anual 1, 5 milioane de accidente vasulcare cerebrale. Iar un milion dintre acestea pot fi soldate cu deces” avertizează dr. Ionuț Munteanu.
La ora actuală, specialiștii pot trata ateromatoza carotidiană pentru a reduce riscul de accident vascular. În ce constă tratamentul explică pe larg în interviul video dr. Ionuț Munteanu, medic primar chirurgie vasculară în cadrul Sanador.