Dr. Ștefan Voiculescu, Medic primar Chirurgie generală, Doctor în Științe Medicale și Coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR, a fost prezent în ediția CSID Live din 10 octombrie, unde ne-a vorbit despre diagnosticul în cancerul de sân.
„Se face pornind de la clinică și insist asupra acestui lucru, pentru că, din nou, lumea tinde să îl omită. Da, o să vă zic ceva. Americanii nu cred în ecografie, au descoperit de curând RMN-ul. Ca importanță vreau să zic nu că ei l-au făcut. Da, ca importanță mamografia era suverană. Și recunosc că până la 10% din cancerele de sân sunt găsite cu mâna și nu cu mamograful, deși au program de screening. Da, deci e, e de zis acest lucru. Examenul clinic nu e de evitat, el e de făcut și e simplu. Și nu costă. Și durează puțin. Și ne poate da niște informații și după aia ne poate pune mai departe pe direcția bună. Sub vârsta de 40 e indiscutabil de făcut ecografia, dacă e nevoie”, a explicat Dr. Ștefan Voiculescu.
Odată diagnosticat cancerul de sân, pacienta are alături echipa de tumor-board.
„Cancerul e o chestie complicată. Sigur, un om poate să-i dea de capăt. Da, mai mulți au mai multe șanse să vadă lucrurile nescăpând detalii, posibilități, care sunt foarte salvatoare pentru pacienta respectivă și discuțiile se poartă într-un tumorboard. Teoretic, șeful echipei e oncologul medical, de fapt și de drept. El este primul dintre egali.
Acolo fiecare are argumentele lui de spus. Lucrurile se discută, ce poate să facă fiecare, care ar fi ordinea cea mai bună în care să intre și mai apoi se mai fac ajustări și în final există o rezoluție în care toți sunt de acord. Poate unu nu-i de acord cu câte ceva”, a explicat Dr. Ștefan Voiculescu, Medic primar Chirurgie generală, Doctor în Științe Medicale și Coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR.