„Organul pancreas este mai greu de investigat deoarece este cel mai profund organ din cavitatea abdominală. Pancreasul este un organ retro-peritoneal care este acoperit de restul viscerelor și de ansele de intestin. De aceea, este mai greu de investigat prin ecografie sau prin metodele clasice de examinare.
În momentul de față, avem la dispoziția imagistica secțională precum tomografia computerizată și rezonanța magnetică prin care putem să investigăm pancreasul mult mai bine decât prin ecografie sau alte metode radiologice” ne-a declarat în interviul video dr. Adrian Dijmărescu, asistent universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.
La ora actuală, pe lângă diabet, cea mai frecventă boală care implică îmbolnăvirea pancreasului, și alte boli pot afecta acest organ.
„Există două categorii mari de patologii pancreatice care se investighează prin imagistică. Vorbim despre patologia inflamatorie și anume pancreatita, dar și despre patologia tumorală de pancreas, benignă sau malignă.
În cazul afecțiunilor inflamatorii pancreatice, principalul simptom este durerea. Ulterior, aceste pancreatite se pot complica destul de rău dacă nu sunt tratate cum trebuie și dacă nu sunt tratate în timp util. În cazul patologiilor tumorale pancreatice, din păcate, simptomele apar când leziunea este dezvoltată local” adaugă dr. Adrian Dijmărescu.
Mai multe informații despre bolile de pancreas și ce investigații le pot depista puteți afla din interviul video realizat cu medicul primar radiologie și imagistică medicală Adrian Dijmărescu!