În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Adrian Dijmărescu, asistent universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, a atras atenția în primul rând asupra simptomelor care pot anunța un cancer rectal.
„În cazul cancerului rectal, simptomele comune sunt relativ specifice. Aș menționa sângerările rectale, alternanța între constipație și diaree, constipația cronică, dar și durerile la defecație. Există și alte simptome nespecifice cum ar fi de exemplu balonarea, flatulența sau alte simptome de ordin digestiv.
În momentul în care există o suspiciune de cancer rectal, pacientul trebuie să meargă fie la un medic chirurg, fie la un medic gastroenterolog. În momentul în care medicul specialist suspectează prezența unui cancer rectal, pacientul este îndrumat către investigații imagistice pentru a face examinări dedicate. În cazul în care avem de-a face cu un cancer de rect descoperit rectoscopic sau colonoscopic, pacientul i se va face o examinare de tip RMN la nivel pelvin, cu protocol dedicat pentru patologia rectului.
Aceste protocol este țintit pe leziunea rectală, pe grăsimea perirectală și pe fascia mezorectală care înconjoară rectul. De asemenea, pentru o stadializare completă a unui pacient căruia i s-a descoperit acest tip de tumoare, se va efectua o examinare tomografică la torace, abdomen și pelvis.
Aceasta pentru a vedea dacă există determinări secundare sau metastaze la distanță și pentru a face un bilanț oncologic complet al pacientului înainte de radioterapie, chimioterapie sau operație” ne-a declarat dr. Adrian Dijmărescu.
Mai multe informații despre importanța investigațiilor imagistice în cancerul rectal puteți afla din interviul video realizat cu medicul Adrian Dijmărescu!