Dr. Beatrice Dragomir Anghel, Sanador: totul despre brahiterapie, o formă de radioterapie aplicată în diverse tipuri de cancer

Dr. Beatrice Dragomir Anghel, Medic Specialist Radioterapie Centrul Oncologic Sanador, cu competenţe în brahiterapie, explică beneficiile brahiterapiei pentru pacienţii cu cancer.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Beatrice Dragomir Anghel, Sanador: totul despre brahiterapie, o formă de radioterapie aplicată în diverse tipuri de cancer

La ora actuală, cancerul este una dintre principalele cauze de îmbolnăvire la nivel global: conform estimărilor din 2018, peste 18 milioane de persoane au dezvoltat diverse forme de tumori. Medicina a avansat şi oferă soluţii tot mai performante de tratament pentru cancere. Chimioterapia, chirurgia, radioterapia, imunoterapia şi tratamentele ţintite sunt opţiuni terapeutice disponibile pentru tumorile maligne.

Una dintre formele de radioterapie aplicate în anumite tipuri de cancere este şi brahiterapia, care se face cu succes şi în cadrul Centrului Oncologic Sanador din Bucureşti. Am stat de vorbă pe larg despre aplicaţiile brahiterapiei cu dr. Beatrice Dragomir Anghel, Medic Specialist Radioterapie Centrul Oncologic Sanador, cu competenţe în brahiterapie. Dr. Beatrice Dragomir Anghel a profesat în Irlanda, în cadrul departamentelor de Oncologie Medicală şi Medicină Paliativă ale Kerry General Hospital, Tralee, dar şi în cadrul departamentului de Radioterapie al Galway University Hospital, Galway. În cadrul Centrului Oncologic Sanador, Dr. Beatrice Dragomir Anghel realizează procedurile de brahiterapie. Centrul Oncologic Sanador este primul centru privat care oferă servicii medicale complete bolnavilor oncologici pe tot parcursul traseului, de la diagnostic la tratament şi urmărire post-terapeutică.

CSÎD: Ce presupune brahiterapia interstiţială şi care sunt paşii terapiei?
 
Dr. Beatrice Dragomir Anghel:
Brahiterapia interstiţială este o formă de iradiere internă, cu precizie înaltă, folosită în tratamentul cancerelor de col uterin local avansate, dar şi în alte tipuri de cancere. Tehnicile interstiţiale permit utilizarea unei doze mari de radiaţii asupra tumorii, limitând totodată iradierea ţesuturilor sănătoase. Această procedură se efectuează în sala de operaţii. Pacientul este anesteziat (tipul de anestezie depinde de aprecierea medicului anestezist: spinală/ generală) şi procedura se desfăşoară pentru a trata tumora restantă dupa iradierea externă şi chimioterapie. Tumora restantă răspunde tratamentului combinat iradiere externă-chimioterapie şi permite introducerea unui aplicator înăuntrul cavităţii uterine. Acesta vine în contact cu colul uterin şi porţiunea superioară a vaginului pentru o distribuţie a dozei de iradiere uniformă, adaptată dimensiunii şi formei tumorii. Aspectele practice ale procesului (după consultaţia de către medicul radioterapeut şi indicaţia pentru brahiterapie interstiţială) sunt:

– procedura de implant (tehnica, topografie, alegerea aplicatorului, acelor- număr, tip, mărimea aplicatorului, proximitatea organelor la risc, preplanificare);
– achiziţia de imagini (ecografie, tomografie, rezonanţă magnetică nucleară);
– digitalizarea cateterelor 3D;
– delimitarea prin contouring/ desen a organelor ţintă şi a celor la risc (informaţii clinice şi paraclinice)
– planul de tratament şi optimizarea (obiective ale volumelor tumorale/constrângerile organelor la risc);
– procesul calitativ şi de control (QA);
– tratamentul efectiv.


CSÎD: Care sunt cazurile de cancer candidate la această terapie?

Dr. Beatrice Dragomir Anghel: Acest tratament de iradiere internă este oferit pacientelor cu cancere ginecologice (cancer de col uterin local avansat cu extensie vaginală şi/sau parametrială, uneori cu invazia vezicii urinare sau a rectului; în cancerul de endometru local avansat sau recidivat în monoterapie sau în completarea iradierii externe; cancerul vaginal; de vulva), dar şi bărbaţilor în cancerul de prostată, penian etc.

CSÎD: Ce avantaje aduce brahiterapia interstiţială pentru pacientele cu cancere în sfera genitală?

Dr. Beatrice Dragomir Anghel: Dintre avantajele acestei noi tehnici precizăm reducerea expunerii la iradiere a ţesuturilor sănătoase (precum vezica urinară, intestinul gros şi subtire, rectul) şi o toxicitate minimă post tratament imediat, dar şi pe termen lung.

Conform datelor oferite de grupul Embrace, sunt subliniate rezultate favorabile asupra calităţii vieţii sexuale datorate efectelor minime asupra elasticitatii vaginului, în cazul în care acesta nu necesită iradiere.

Acest aspect are implicaţii directe în sănătatea familiei (studii recente demonstrează importanţa calităţii vieţii sexuale asupra integrităţii familiale – 10.3978/j.issn.2223-4683.2015.04.06).

Tehnicile interstiţiale pot fi împărţite în tehnici pur interstiţiale şi tehnici combinate intracavitare-interstiţiale. Studiile recente ale grupului EMBRACE indică faptul că, acolo unde condiţiile permit, folosirea combinaţiei tehnicilor intracavitare şi interstiţiale aduce beneficii garantate controlului tumoral şi protejează ţesuturile sănătoase în peste 75% dintre cazuri. Poate oferi o şansă de vindecare în cazul tumorilor local avansate, unde chirurgia este limitată din punct de vedere tehnic.

Brahiterapia interstiţială poate fi folosită ca unică modalitate de terapie sau ca tratament adiţional iradierii externe.

Un alt atu al utilizării acestei tehnici este în cazul tumorilor care nu răspund cum ne-am dori la tratamentul de radioterapie externă şi nu permit unui aplicator intracavitar (destinat unui spaţiu/cavitate) să ofere o distribuţie de doză potrivită pentru acoperirea volumului tumoral. Cu ajutorul acestei tehnici, se poate evita subdozarea tumorii, rezultând o acoperire uniformă, fără compromis, a volumului tumoral de interes.

De menţionat că, odată cu iradierea ghidată imagistic tridimensională (3D), folosind CT -ul şi ecografia, se observă o îmbunătăţire a acoperirii volumului tumoral, cu o limitare a dozei de iradiere excesivă la nivelul ţesuturilor normale.

În cazuri atent selecţionate, pacientei i se poate recomanda această tehnică chiar dacă a fost iradiată în antecedente.

CSÎD: Cum este corelată creşterea speranţei de viaţă cu brahiterapia în cazurile grave de cancere ginecologice?

Dr. Beatrice Dragomir Anghel: În cazul cancerului de col uterin, supravieţuirea la 5 ani în studiul Gupta 2018 (studiu de fază 3 randomizat) a fost 76,7% în grupul pacienţilor cu CRT şi BT versus de 69,3% în cazul tratamentului cu chimioterapie neoadjuvantă şi chirurgie.
 
CSÎD: De câte ori se poate repeta terapia?

Dr. Beatrice Dragomir Anghel: În general, iradierea internă efectuată prin această tehnică nu se poate repeta de-a lungul vieţii din cauza dozelor mari de radiaţii cunoscute şi acceptate pentru structurile sănătoase din imediata vecinătate a tumorilor.
 
CSÎD: Ce recomandări trebuie să respecte pacientele după terapie?

Dr. Beatrice Dragomir Anghel: Pacientele sunt urmărite post terapie la o lună pentru reevaluare clinico-biologica şi ginecologică.
Recomandările sunt pentru controlul ginecologic, dar şi reevaluarea imagistică de tip RMN, CT, PET-CT, cu discuţia personalizată într-o comisie multidisciplinară pentru aprecierea terapiei administrate. În ceea ce priveşte regimul dietetic, se recomandă menţinerea acestuia cu introducerea treptată a alimentelor interzise, iar repausul sexual este recomandat câteva săptămâni post chimioradioterapie şi brahiterapie.
   
CSÎD: Există efecte adverse?

Dr. Beatrice Dragomir Anghel: Brahiterapia are efecte asupra organismului:

Modificări generale: oboseală, lipsa poftei de mâncare;
Modificări gastro – intestinale: diaree, constipaţie, balonare.
Modificări urinare: frecvenţă crescută, usturimi la urinat, posibil infecţii urinare.
Afectări ale părţilor moi (piele- dermatita radica)
Foarte rar, pacienta poate suferi complicaţii infecţioase, fistule.
 
CSÎD: Care este situaţia actuală în privinţa cancerelor de col uterin în România? Cum explicaţi cazurile avansate?

Dr. Beatrice Dragomir Anghel: Conform celor mai noi date statistice oficiale disponibile (Globocan 2018), incidenţa cancerului de col uterin în România se ridică la 8,6% din totalul cancerelor diagnosticate la sexul feminin. Cauzele incidenţei crescute a cancerului de col uterin local avansat sunt: prezentarea tardivă a pacientelor la medic, lipsa unui screening generalizat, educaţia sanitară deficitară cu neglijenţă până la apariţia simptomelor tip sângerare, dureri (în mod special în mediul rural), absenţa unor programe de monitorizare riguroase în populaţie. Sunt cunoscuţi ca factori de risc promiscuitatea sexuală, infecţia cu HPV şi lipsa vaccinării.

CSÎD: Ce alte tipuri de terapie oncologică se pot face în paralel cu brahiterapia?

Dr. Beatrice Dragomir Anghel: Pacienta cu indicaţie de brahiterapie interstiţială pentru un cancer ginecologic poate fi în tratament de radiosensibilizare cu un citostatic (ex. cisplatin) în ziua de dinainte sau de după procedură.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Beatrice Anghel - Medic specialist radioterapie
Beatrice Anghel este medic primar radioterapie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR și a absolvit Facultatea de Medicină a Universității de Medicină Farmacie "Carol Davila" din București în 2011. După 3 ani petrecuți în rezidențiat la Institutul Oncologic "Alexandru Trestioreanu", d-na ...
citește mai mult