Conf. dr. Bogdan Popa, SANADOR: radiologia intervențională, soluția pentru afecțiuni vasculare, abcese și tumori

Conf. dr. Bogdan Popa, medic primar radiologie imagistică medicală, Șef Departament Radiologie Intervențională din cadrul SANADOR, explică pe larg beneficiile radiologiei intervenționale.

Radiologia intervențională este un domeniu al medicinei care presupune realizarea unor intervenții minim invazive, sub ghidaj oferit de diverse metode imagistice precum aparatele cu raze x, tomografia, rezonanța magnetică sau ecografia. Prin diverse proceduri, medicii reușesc să intervină minim invaziv în cazurile în care nu sunt posibile chirurgia sau alte terapii.

„Radiologia intervențională este o supraspecializare care derivă din specialitatea mai mare de radiologie imagistică medicală. Aceasta reprezintă o serie de investigații și intervenții prin care se poate diagnostica o afecțiune din punct de vedere radiologie, deci folosește radiațiile Roentgen. Odată diagnostisticată, ulterior poate fi și tratată acea afecțiune, de cele mai multe ori în același timp.

Există mai multe proceduri de radiologie intervențională. Pentru a afla care sunt cele mai frecvente, ne referim la grupe mai mari de proceduri. Există un tip de proceduri care se numesc angioplastii transluminale percutane și care se adresează dilatării unor artere. Vorbim de sectorul vascular, de radiologia intervențională vasculară.

Există un alt tip de proceduri mari care se numesc embolizări care pot să fie folosite în unele tumori, dar pot fi aplicate și în unele hemoragii, pentru a le opri. Înainte de a efectua aceste tipuri de proceduri, se face un diagnostic, iar diagnosticul de numește angiografie, prin care se vizualizează cu ajutorul substanței de contrast segmentul de vas afectat.

Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente tipuri de proceduri și care fac parte din radiologia intervențională vasculară, alături de proceduri neurointervenționale, în care se lucrează pe vasele care vascularizează creierul. Prin aceste proceduri, se poate realiza un tratament eficient al unor malformații arteriovenoase de la nivelul creierului.

Pe lăngă procedurile din radologia intervențională vasculară, există și cele din radiologia intervențională non vasculară. Exemple sunt puncțiile de abcese, a unor colecții, dar și proceduri de vertebroplastie sau nucleoplastie, care se adresează patologiei coloanei vertebrale” ne-a declarat conf. dr. Bogdan Popa, medic primar radiologie imagistică medicală, Șef Departament Radiologie Intervențională din cadrul SANADOR.

Cum se realizează astăzi procedurile din radiologia intervențională la cele mai înalte standarde aflăm din interviul video realizat cu conf. dr. Bogdan Popa!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Conf. univ. dr. Bogdan Popa - Medic primar Radiologie - imagistică medicală
Conf. Univ. Dr. Bogdan Popa este medic primar Radiologie-imagistică medicală, doctor în științe medicale și șeful Departamentului de Radiologie Intervențională din Spitalul Clinic SANADOR. Are supraspecializare în radiologie intervențională, cu experiență de peste 20 de ani în tratamentele ...
citește mai mult