Ecografia este una dintre investigațiile de nelipsit în sarcină. Aceasta oferă o mulțime de informații despre starea de sănătate a fătului, dar și a mamei. Marele avantaj este că ecografia este neinvazivă față de alte teste.
„În ziua de azi, monitorizarea modernă a sarcinii în obstetrica actuală se bazează foarte mult și pe ecografie, ecografia având un rol central în urmărirea evoluției sarcinii.
Ecografia oferă oportunitatea vizualizării evoluției sarcinii și joacă un rol esențial încă de la începutul sarcinii. Cu ajutorul ecografiei, putem să diagnosticăm sarcina și să observăm fătul și activitatea sa cardiacă.
Apoi, pe parcursul celor nouă luni, se efectuează examinări ecografice de rutină în care se urmărește dezvoltarea normală a fătului. În ultima vreme, ecografia a început să joace un rol important și către momentul nașterii, în sala de travaliu sau sala de naștere. Astfel, ecograful este utilizat pentru a depista unele posibile probleme sau complicații care ar putea să apară în acest moment, înainte de a fi simptome clinice.
Așadar, ecografia ne însoțește de la începutul sarcinii, când pacienta vine cu un test de sarcină pozitiv până în momentul nașterii” ne-a declarat în interviul video dr. Cătălin Herghelegiu, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în ultrasonografie obstetricală și ginecologică, histeroscopie, gineco-oncologie și colposcopie, la Spitalul Clinic SANADOR.
De-a lungul sarcinii, există mai multe momente-cheie în ceea ce privește realizarea ecografiilor. Care sunt acestea și ce utilitate au în a monitoriza starea de sănătate a fătului și a mamei, puteți afla din materialul video realizat cu medicul specialist ginecolog Cătălin Herghelegiu, din cadrul SANADOR!