Sedentarismul este un factor de risc important pentru numeroase boli, printre care cele cardiovasculare sau cancerul. De aceea, este important să facem mișcare. Însă există situații precum anumite afecțiuni sau recuperarea după anumite operații care pot perturba programul de mișcare. Iar organismul este afectat suplimentar.
„Sistemul musculo-scheletal are două părți importante. Este scheletul, adică osatura noastră, oasele care sunt articulate între ele prin articulații. Acestea sunt mișcate de pârghiile reprezentate de sistemul muscular. Inactivitatea produce modificări în fiecare dintre aceste structuri. La nivelul osului, se produce osteoporoza de inactivitate, cumva diferită de osteoporoza post menopauză a femeilor. Această osteoporoză presupune o înmuiere a oaselor, acest fenomen crescând riscul unor fracturi.
La nivel articular, inactivitatea prelungită produce o strângere, o rigidizare a tuturor componentelor articulațiilor, plecând de la capsula articulară, învelișul articulațiilor, până la ligamente și meniscuri. Până și cartilajul articular intră într-un proces de rigizare, predispunându-l la diverse leziuni.
Iar la nivel muscular, inactivitatea poate produce de la atrofie până la o hipotrofie marcantă. În sistemul muscular, este cea mai evidentă modificare întrucât persoana respectivă vede și spune: parcă s-a topit musculatura pe mine. Dacă vedem că s-au lăsat mușchii, trebuie să ne îngrijorăm pentru că înseamnă că ceva trebuie schimbat” ne-a declarat dr. Ciprian Pașcu, medic primar ortopedie și traumatologie, cu competență în chirurgie artroscopică, la Spitalului Clinic SANADOR.
În aceste situații, programul de mișcare trebuie reluat treptat, la recomandarea specialiștilor. Mai multe informații despre situațiile care duc la inactivitate prelugită și soluțiile pentru aceste situații puteți afla din interviul realizat cu medicul primar ortoped din cadrul SANADOR!