Dr. Cristian Mihalea este medic primar radiologie-imagistică medicală, cu supraspecializare în neuroradiologie intervențională, în cadrul Spitalului Clinic Sanador. În interviul video pe care ni l-a acordat, dr. Cristian Mihalea a trecut în revistă malformațiile arteriovenoase cerebrale care se pot trata minim invaziv.
„Malformația arteriovenoasă cerebrală este o patologie mai complicată. Ne putem naște cu această malformație care este un ghem de artere și vene care nu s-au maturizat în perioada embrionară. Astfel, aceste vase din circulația cerebrală au un singur strat de celule, sunt foarte fragile. Aceste malformații pot fi și la nivel pulmonar, tegumentar, în mai multe organe din corp.
Din păcate, malformațiile arteriovenoase de la nivelul creierului sunt periculoase. O ruptură într-o astfel de malformație arteriovenoasă produce o sângerare intracraniană care inundă spațiul subarahnoidian și cutia craniană care nu este extensibilă. De aici, apare pericolul acestei patologii care poate duce la deces.
Malformațiile arteriovenoase sunt congenitale și le descoprim întâmplător. La malformația arteriovenoasă, pacienții ajung la RMN pentru că au niște tulburări greu sesizabile. De exemplu, pot avea o diferență de sensibilitate sau de motricitate la o mână față de cealaltă. Pot fi și tulburări de vorbire la un moment dat sau niște dureri de cap care persistă. O malformație arteriovenoasă poate da și o epilepsie pe care neurologul nu resușește să o rezolve prin medicație. Și așa se ajunge la o investigație de imagistică secțională, un RMN sau un CT, unde vedem această malformație” spune dr. Cristian Mihalea.
Cum se tratează minim invaziv malformațiile arteriovenoase cerebrale puteți afla din interviul video realizat cu dr. Cristian Mihalea!