Dr. Cristina Iftode: despre stereotaxie și radiochirurgie

Dr. Cristina Iftode, medic primar radioeterapie în cadrul Centrului Oncologic Sanador, oferă pe larg amănunte despre stereotaxie și radiochirurgie, metode moderne pentru tratarea cancerelor.

Radioterapia face parte din protocolul de tratament al multor tipuri de cancere. Iradierea tumorilor duce la distrugerea acestora și la creșterea șanselor de supraviețuire pe termen lung. La ora actuală, ședințele de radioterapie se fac cu ajutorul tehnologiei sofisticate. Sesiunile de stereotaxie și radiochirurgie se numără printre recomandările de ultimă generație în privința tratării cancerului.

Prin stereotaxie se înțelege aplicarea unor doze mai mari, țintite, de radiații asupra tumorilor maligne. În radioterapia stereotaxică, numărul ședințelor este mai mic decât în cazul radioterapiei clasice. Radiochirurgia reprezintă o singură ședință de iradiere stereotaxică, în timp ce în cazul stereotaxiei fracționate, medicii aplică pacienților maximum 6 reprize de radiații.

Fie că e vorba de stereotaxie în mai multe ședințe, fie de radiochirurgie, principalele avantaje sunt legate de protecția maximă a țesuturilor sănătoase din apropierea tumorii. Mai mult, prin stereotaxie și radiochirurgie, medicii reușesc să abordeze tumori cu localizări dificil de abordat prin alte metode. De exemplu, radiochirurgia se folosește la ora actuală pentru a trata tumori maligne, benigne, dar și malformații de la nivel cerebral.

În plus, medicii recomandă stereotaxia fracționată sau radiochirurgia în funcție de dimensiunea tumorii și localizarea acesteia. La ora actuală, atât radiochirurgia cât și stereotaxia fracționată pot fi alternative la intervenția chirurgicală, în cazul unor tumori dificil de abordat prin chirurgie.

Mai mult, prin stereotaxie, medicii abordează astăzi și multe dintre metastaze, cum sutn cele pulmonare, cerebrale, ganglionare sau hepatice.

O ședință de stereotaxie durează în jur de 20 de minute, nu se face cu internare, iar pacientul își poate continua activitatea obișnuită după încheierea sesiunii de terapie. Ședințele de stereotaxie se pot intercala și cu alte terapii oncologice.

Despre stereotaxie și radiochirurgie, am stat de vorbă pe larg în interviul video cu medicul primar radioterapeut Cristina Iftode, din cadrul Centrului Oncologic Sanador. Dr. Cristina Iftode ne-a explicat când se recomandă radioterapia stereotaxică și ce beneficii are pentru pacienți.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Cristina Iftode - Medic primar radioterapie
Dr. Cristina Iftode este medic primar Radioterapie cu competențe în radiochirurgie și stereotaxie, coordonatoarea Departamentului Stereotaxie din Centrul Oncologic SANADOR. Arii de interes: Radiochirurgie – cerebrală, vertebrală; SBRT – stereotaxie pulmonară, prostatică, pancreatică, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar radioterapie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult