O fractură vertebrală este o situația gravă care poate apărea în primul rând din cauza unui accident rutier, sportiv sau unei căzături. Însă și osteoporoza poate crea condițiile apariției unei fracturi vertebrale. În interviul video pe care ni l-a acordat, dr. Dan Benția, medic primar neurochirurgie în cadrul Sanador, a trecut în revistă cauzele, investigațiile imagistice, dar și tratamentul minim invaziv pentru o fractură vertebrală.
„O cauză principală ar fi accidentele, aici vorbind de fracturi pe un os sănătos. Dar există o cauză mult mai frecventă în populație, care apare la peste 60 la sută dintre cazuri. Vorbim de fracturile pe os patologic. Există două situații care pot îmbolnăvi osul. Prima ar fi osteoporoza, o boală devastatoare, insuficient înțeleasă și tratată în România.
Foarte multe femei nu-și iau tratamentul, nu sunt informate, deși ar putea să rezolve o boală tratabilă. Consecințele pot fi devastatoare pentru toate oasele, nu numai pentru coloană: un exemplu este fractura de șold. O a doua cauză pentru îmbolnăvirea oaselor o reprezintă tumorile. Există tumori maligne, primare sau secundare, dar și tumori benigne care pot da fracturi, tasări, prăbușiri de vertebre la un traumatism minim.
De obicei, fractura pe un os patologic apare la un traumatism minim. Am avut o pacientă care s-a aplecat să ridice o hârtie și a auzit o pocnitură în coloană. Un os bolnav poate să cedeze și la o întindere minoră”, ne-a declarat dr. Dan Benția, medic primar neurochirurgie.
Mai multe informații despre cum se investighează și tratează minim invaziv o fractură vertebrală puteți afla din materialul video realizat cu specialistul neurochirurg din cadrul Spitalului Clinic Sanador!