Din punct de vedere alimentar, perioadele de Post sunt caracterizate prin renunțarea la proteinele de origine animală (carne, ouă și lactate), dar și la ulei și vin. Regimul alimentar din Post presupune consumul de vegetale și ocazional, de pește. La modul ideal, Postul ar trebui să fie unul cumpătat, cu un consum cât mai redus de alimente de origine vegetală care conțin mulți carbohidrați. Diferența între un regim alimentar de Post sănătos și unul bogat în calorii o face respectarea numărului optim de calorii care depinde de la o persoană la alta.
În cadrul interviului despre alimentația în Post, dr. Doru Negru a făcut referire și la pacienții cu diabet, o categorie aparte de persoane care trebuie să-și monitorizeze atent alimentația.
„Singurii oameni care mănâncă normal la ora actuală sunt cei sub 5 la sută dintre pacienții cu diabet care respectă regimul. Restul, adică 95 la sută dintre cei cu diabet și toți cei fără diabet, facem niște abuzuri alimentare atât de mari încât persoanele cu diabet cred că regimul este rău.
Regimul nu este rău, este normal. În rația alimentară a pacientului, 60-65 la sută reprezintă hidrații de carbon. Mâncarea de Post îngrașă. Deci întrebara este cât mâncăm și nu ce mâncăm. Dacă vrei să ții Post și ai diabet, mănânci de Post. Dai la o parte proteinele” spune dr. Doru Negru, medic primat diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul SANADOR.
Așadar și Postul poate fi respectat fără risc de îngrășare chiar și de către persoanele cu diabet dacă se respectă cantitățile optime și se mănâncă ținând cont doar senzația de foame și nu de plictiseală sau de plăcere.
Mai multe informații despre obiceiurile culinare nocive, care ne pot îngrășa atât în Post, dar și de Sărbători, puteți afla din materialul realizat cu medicul Doru Negru din cadrul SANADOR!