Tumorile digestive maligne afectează anual peste 3 milioane de persoane la nivel global. Dintre acestea, tumorile digestive cele mai frecvente sunt diagnosticate la nivel colorectal, la peste 1, 9 milioane de pacienți. Și în România, acest tip de cancer este cel mai frecvent în rândul pacienților cu tumori maligne digestive.
„Cancerele colorectale sunt mult mai frecvente la bărbați decât la femei. Grupa de vârstă cea mai afectată este cea de peste 60 de ani. În ultimii ani însă, s-a remarcat o creștere a incidenței și la persoanele tinere, peste 40 de ani” spune dr. Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală în cadrul Sanador.
La ora actuală, tumorile digestive se pot pune în evidență prin teste de laborator si metode imagistice moderne. Biopsia este analiza care dă diagnosticul de precizie. Cât privește tratamentul, acesta este stabilit de o echipă multidisciplinară de medici care funcționează cu succes și în cadrul Centrului Oncologic Sanador din București.
„În ceea ce privește cel mai frecvent tip de cancer digestiv, la ora actuală, tumorile colorectale beneficiază de un tratament multimodal. Chirurgia este doar una dintre metodele de tratament ale acestui tip de neoplazie. Intervențiile, numite hemicolectomii, constau în principal în extirparea segmentului de colon care conține tumora, împreună cu mezocolonul care conține vasele de sânge și stațiile ganglionare aferente formațiunii tumorale.
În funcție de fiecare caz în parte, dacă pacientul este într-o stare avansată, când tumora e mare și invadează țesuturile învecinate, sunt necesare și alte rezecții ale organelor învecinate” adaugă medicul Eliza Gangone.
Aflați toate informațiile despre tratamentul tumoriloe colorectale și despre regulile de îngrijire postoperatorie din interviul video realizat cu dr. Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală în cadrul Sanador.