Excesul ponderal afectează la ora actuală peste 1, 9 miliarde de oameni. Dintre aceştia, peste 650 de milioane suferă de obezitate. Conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, numărul persoanelor care suferă de obezitate s-a triplat din 1975 şi până astăzi. Obezitatea afectează la ora actuală şi mulţi copii, la nivel mondial, 39 de milioane cu vârsta sub 5 ani confruntându-se cu excesul ponderal şi cu obezitate.
Obezitatea reprezintă acumularea anormală a unei cantităţi de grăsime în organism, acumulare asociată pe termen lung cu boli grave precum cele cardiovasculare, diabet sau cancer. O persoană cu exces ponderal are un indice de masă corporală între 25 şi 30 (indexul de masă corporală se calculează împărţind greutatea în kilograme la înălţimea la pătrat exprimată în metri). Persoanele care au un indice de masă corporală peste 30 se consideră obeze.
Obezitatea trebuie combătută prin reducerea aportului de calorii, mişcare, odihnă de calitate, dar şi măsuri care pot implica intervenţiile chirurgicale cum sunt cele din bariatrie. Acesta este un domeniu în plină dezvoltare, având în vedere numărul tot mai mare de persoane obeze şi include intervenţii de modificare a dimensiunii stomacului. Astfel, pacienţii vor mânca mai puţin, iar în decurs de 9-12 luni, vor pierde din masa corporală şi vor câştiga la capitolul „sănătate”.
Şi în România, chirurgia bariatrică a schimbat în bine vieţile multor persoane cu obezitate. Acestea au slăbit şi se menţin, starea lor de sănătate şi cea psihică fiind mult îmbunătăţite. Prin intervenţiile bariatrice, este reglat şi apetitul exagerat, iar pacienţii reînvaţă să trăiască sănătos. Astfel de intervenţii bariatrice se realizează cu succes în România în cadrul Sanador.
Dr. Florin Turcu, medic primar chirurgie generală şi chirurgie bariatrică în cadrul Sanador, explică în interviul video beneficiile bariatriei pentru persoanele cu obezitate.