La ora actuală, chirurgia robotică poate înlocui cu succes multe dintre intervențiile clasice din chirurgie. Ca procedeu minim invaziv, chirurgia robotică se folosește cu succes și în tratarea tumorilor maligne.
În interviul video pe care ni l-a acordat, dr. Horia Cioflan, specialist în chirurgie robotică în cadrul Centrului Oncologic Sanador, trece în revistă cele mai frecvente tipuri de cancere ginecologice.
„Cele mai frecvente sunt cancerul de col, cancerul de uter și cancerul ovarian. Ca gravitate, pe primul loc este cancerul ovarian. Aceasta pentru că nu are simptome în stadii incipiente. De multe ori, constatăm că sunt greu operabile sau chiar inoperabile” spune medicul Horia Cioflan.
Sfatul tuturor medicilor pentru toate femeile cu vârsta după 21 de ani este să meargă regulat la ginecolog. De altfel, primul consult ginecologic ar trebui făcut după debutul vieții sexuale. Alături de examinarea medicală, ecografia, citologia Babeș-Papanicolau și testarea pentru virusul HPV pot pune în evidență riscul de a dezvolta o tumoră malignă. Însă dincolo de controalele regulte la ginecolog, există simptome care impun vizita de urgență.
„Simptomele care ar trebui să aducă femeile la medic sunt tulburările de ciclu menstrual, durerile de burtă și tulburările de dinamică sexuală. Odată observate toate aceste semne, primul pas este vizita la medic. Iar acesta va discuta cu pacienta, o va examina și va face o ecografie, genitală sau abdominală. Iar dacă medicul suspectează prezența unei tumori maligne, protocolul diferă în funcție de localizare și de tipul de tumoare” adaugă dr. Horia Cioflan.
Orice protocol modern de diagnosticare, tratare și monitorizare a afecțiunilor maligne este discutat și stabilit de către o echipă de specialiști. Pentru tumorile maligne ginecologice, chirurgia reprezintă o componentă a tratamentului. Însă momentul și tipul de chirurgie diferă în funcție de fiecare caz în parte.
În anumite tumori maligne ginecologice, medicii pot interveni prin chirurgie robotică. În ce constau intervențiile și ce avantaje au pentru paciente, explică dr. Horia Cioflan, specialist în chirurgie robotică în cadrul Centrului Oncologic Sanador.