Endometrul este o structură extrem de importantă din organismul femeii. Endometrul este mucoasa care căptușește uterul, având un rol extrem de important în implantarea embrionului. La nivelul endometrului, pot apărea de-a lungul timpul diverse afecțiuni, printre care polipii și cancerul de endometru.
„Orice dezechilibru hormonal, exces al estrogenilor și progesteron în cantitate scăzută, poate să provoace diverse patologii la nivelul endometrului. Acestea pot consta în hiperplazia endometrului, care poate fi simplă sau complexă, reprezentată de polipii endometriali și cancerul de endometru.
Mai există două patologii care afectează endometrul, care nu sunt neapărat legate de tulburările hormonale. Este vorba despre endometrite care sunt legate de infecții sau despre atrofia de endometru. Atrofia de endometru poate să apară, de exemplu, în sindromul Asherman, secundar chiuretajelor, sau miomectomiilor histeroscopice” ne-a declarat în interviul video dr. Ingrid Gheorghe, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul SANADOR.
Pe lângă dezechilibrele hormonale, factorii de risc pentru patologia endometrului sunt reprezentați de afecțiunile asociate cu anovulația, obezitatea, sindromul de ovar polichistic, tratamentele pentru anumite tipuri de cancer mamar, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat și cu anumite tumori ovariene.
„Simptomele acestor patologii sunt reprezentate în primul rând de sângerări intermenstruale, de sângerări mai abundente la menstruație. Un simptom poate fi și amenoreea. De aceea, trebuie efectuat un consult ginecologic anual pentru a preveni aceste probleme. Dar și când avem o problemă, trebuie să apelăm la ginecolog” adaugă medicul ginecolog.
Ce investigații recomandă medicul ginecolog și ce soluții există pentru patologia de endometru, aflați din materialul video realizat cu dr. Ingrid Gheorghe!