Pregătirea unei sarcini este o etapă extrem de importantă înainte de concepție. Aceasta pentru că se pot pune în evidență probleme care ar putea afecta mama și fătul. Acestea pot fi rezolvate înainte de instalarea sarcinii. Astfel, cu 3 luni înainte de a concepe o sarcină, este nevoie de o vizită la medic în vederea efectuării unui set de teste și analize.
„În primul rând, vor fi testați ambii parteneri. Se face un set de analize uzuale care includ o hemogramă, testarea funcțiilor renale și hepatice, o coagulogramă, grupul de sânge și Rh-ul, o probă de urină (un sumar de urină și o urocultură), analizele virusologice pentru hepatite, HIV și sifilis. Partenera va face un consult ginecologic ce constă în prelevarea secreției și a culturilor din col, inclusiv pentru bolile cu transmitere sexuală și o ecografie transvaginală prin care se vor urmări uterul, anexele și structurile pelvine” ne-a declarat în interviul video dr. Laura Ciutacu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul SANADOR.
Există o serie de probleme medicale pe care medicii le pot depista în urma unui control preconcepțional și a seriei de analize și investigații. Odată depistate, acestea pot fi abordate medical astfel încât să nu pericliteze atât instalarea sarcinii, dar și evoluția ulterioară.
„Cel mai frecvent, observăm anomalii ale secreției vaginale, ale culturilor din col, boli cu transmitere sexuală (aici mă refer în special la infecția cu Chlamydia) și probleme ce țin de dezechilibre hormonale (hiper și hipotiroidism, hiperprolactinemie, sindromul ovarelor micropolichistice, una dintre cauzele frecvente de anovulație și infertilitate). Cu ajutorul ecografiei transvaginale, putem observa fibroame, polipi, patologii ale anexelor, chisturi ovariene de diferite tipuri” completează medicul ginecolog.
Cum se poate interveni în cazul acestor patologii înainte de concepție puteți afla din interviul video realizat cu dr. Laura Ciutacu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul SANADOR.