La ora actuală, medicii chirurgi ortopezi consultă și diagnostichează diverse catergorii de pacienți cu patologii ale umărului. Astfel, la pacienții tineri, medicii diagnostichează instabilități posttraumatice, iar la pacienții în vârstă, cele mai frecvente probleme sunt artroza umărului și leziunile tendoanelor coafei rotatorii.
„Sunt două lucruri complet diferite. La tineri, există patologie posttraumatică, adică luxațiile de umăr care apar în urma evenimentelor posttraumatice precum căzăturile de la schi, de la sporturile de contact. Spre desebire de acestea, a doua patologie de tip degenerativ, fie artroza, fie leziunile tendoanelor coafei rotatorilor, apar odată cu înaintarea în vârstă.
Durerea este cea care aduce pacientul la consultație. În cazul instabilităților, există senzația de instabilitate a umărului, senzația că umărul iese de la locul lui. Uneori, revine, deci nu vorbim de luxații pure, ci de episoade de subluxație. Pacientul are senzația că umărul nu mai este la locul lui. Dacă se întâmplă de mai multe ori, pacientul își creează o obișnuință de a-și reduce subluxația.
Pe lângă acestea, apare și reducerea mobilității. Vorbim de leziunile tendoanele coafei rotatorilor și de artroză. Reducerea mobilității împiedică activitatea de zi cu zi a pacientului ” ne-a declarat în interviul video dr. Liviu Ojoga, Șef Secție Ortopedie-Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR.
În cazul anumitor patologiilor ale umărului, medicii ortopezi recurg la artroscopie, o intervenție minim invaziv. „Folosim un artroscop, un telescop optic conectat la o cameră video și la o sursă de lumină. Artroscopia ne permite explorarea unei articulații sau a unui spațiu periarticular. Are limite pentru că se poate efectua doar în articulații. De aceea, există patologie a umărului care nu poate fi tratată artroscopic, așa cum sunt fracturile de diafiză umerală sau de extremitate proximală.
De asemenea, protezele nu se pot pune artroscopic pentru că trebuie să implantăm o proteză care are dimensiunile mult mai mari decât abordul nostru, minim invaziv.
Restul operațiilor se fac predominnat artroscopic în ziua de azi. Și aici vorbim despre tratamentul instabilităților articulare, operația de tip Bankart sau reverse Bankart, și suturile tendoanelor coafei rotatorii ” adaugă dr. Liviu Ojoga.
Mai multe informații despre artroscopie și beneficiile acesteia puteți afla din materialul video realizat cu dr. Liviu Ojoga, Șef Secție Ortopedie-Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR.