La ora actuală, multe dintre cancere beneficiază de un protocol de tratament complex din care poate face parte și radioterapia. Acest protocol de tratament se stabilește în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte. De altfel, la ora actuală, cancerele se tratează de către echipe complexe de medici. Acestea fac recomandări în privința diagnosticării, investigațiilor imagistice, stabilesc oportunitatea fiecărei etape de tratament și aplică protocolul de follow-up.
Anul trecut, peste 19 milioane de oameni din întreaga lume au primit diagnosticul de cancer. Printre tumorile maligne diagnosticate se numără și cele digestive. Pentru aceste tipuri de tumori, echipele multidisciplinare de medici pot recomanda aplicarea radioterapiei.
„Cele mai frecvente tumori digestive pentru care aplicăm radioterapia în cadrul Centrului Oncologic Sanador sunt cancerele esofagiene, cancerele gastrice și cancerele rectale. Pe locul 2 ca incidență avem cancerele pancreatice și cele biliare. Destul de rar, avem și cancere de canal anal. Cancerele digestive care nu au indicație de radioterapie sunt cele de colon” ne-a declarat dr. Matei Bâră, Șef Departament Radioterapie din cadrul Centrului Oncologic Sanador.
Medicul specialist în radioterapie a trecut în revistă și pașii pe care trebuie să-i respecte pacienții înaintea aplicării radioterapiei. „După ce pacientul are rezultatul histopatologic, trebuie să vină la un consult, ca să îl vedem. Evaluăm ce analize imagistice a făcut și eventual, recomandăm unele suplimentare pentru stadializarea completă a bolii. În comisia oncologică, se discută cu oncologul și chirurgul care este secvența terapeutică optimă și apoi decidem tratamentul optim pentru fiecare pacient în parte” adaugă dr. Matei Bâră.
Cum acționează radioterapia în cazul tumorilor digestive puteți afla din interviul realizat cu Șeful Departamentului de Radioterapie din cadrul Centrului Oncologic Sanador!