Cancerele din sfera ORL afectează anual zeci de mii de oameni din întreaga lume. Și în România, medicii diagnostichează și tratează pacienți cu tumori maligne situate la nivelul capului și gâtului.
„Cancerele din sfera ORL pe care le tratăm în cadrul Centrului Oncologic Sanador sunt de rinofaringe, de cavitate orală (de limbă mobilă și de bază de limbă), orofaringe, hipolaringe și laringe. Mai puțin frecvente sunt cancerele de parotide sau cele tiroidiene.
Față de alte localizări, cancerele din sfera ORl sunt puțin mai dificil de tratat. Aceasta în primul rând pentru că pacienții au și destul de multe comorbidități. De obicei, sunt fumători sau au fumat foarte mult până la diagnostic. Unii au consumat cantități mari de alcool de-a lungul vieții, iar starea lor de sănătate este de obicei extrem de fragilă.
De aceea, fiecare caz este analizat de către oncolog, chirurg și radioterapeut pentru a stabili indicația de tratament” spune dr. Matei Bâră, medic specialist radioterapie.
La ora actuală, radioterapia poate face parte din protocolul de tratament al cancerelor din sfera ORL. Oportunitatea terapiei se stabilește în funcție de fiecare situație în parte.
„Marea majoritate a cazurilor care se pretează la radioterapie sunt cele care au indicație de radioterapie definitivă, plus chimioterapia de radiosensibilizare care se face în cursul radioterapiei” adaugă dr. Matei Bâră.
Mai multe informații despre modul cum contribuie radioterapia la tratarea cancerelor ORL puteți afla din interviul video realizat cu dr. Matei Bâră!