Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 18 milioane de oameni suferă la ora actuală din cauza unei forme de cancer. Printre factorii de risc în apariţia cancerului se numără fumatul, excesul de alcool, dieta bogată în carne roşie, moştenirea genetică şi anumite infecţii.
Vestea bună este că la ora actuală, terapiile moderne cresc speranţa de viaţă a pacienţilor cu cancer. Condiţia unei evoluţii spre vindecare este ca tumorile să fie depistate cât mai la debut, iar acest lucru se poate realiza şi prin respectarea programului de teste şi analize recomandate anual, în funcţie de vârstă, sex şi afecţiunile asociate.
Cancerul se tratează corect în cadrul unei echipe multidisciplinare de medici din care pot face parte medicul specialist în bolile organului afectat de cancer, specialistul în imagistică medicală, oncologul, radioterapeutul, chirurgul, medicul anatomopatolog şi alte specialităţi, în funcţie de tipul de cancer.
Radioterapia are un rol important în tratamentul tumorilor, specialiştii estimând că aceasta se recomandă în 50 la sută dintre tipurile de cancer. Rolul acestei tratament care foloseşte radiaţiile ionizante este acela de a distruge tumorile.
La ora actuală, tehnologia de vârf permite aplicarea radioterapiei cu protejarea ţesutului sănătos şi limitarea impactului iradierii asupra organelor din vecinătatea tumorilor. O astfel de tehnologie modernă este şi stereotaxia, recomandată în tratamentul unor tipuri de cancere şi de metastaze, disponibilă în cadrul Centrului Oncologic Sanador.
În interviul video realizat cu dr. Matei Bărâ, medic specialist radioterapie, Şef Secţie Radioterapie din cadrul Centrului Oncologic Sanador, trecem în revistă beneficiile radioterapiei moderne, dar şi posibilele efecte adverse ale acestui tip de tratament oncologic.