Dr. Mihaela Chivu, medic specialist Stomatologie generală, Coordonator al Clinicii de Stomatologie Sanador, a subliniat în cadrul interviului video pe care ni l-a acordat factorii care duc la uzura dentară.
„Uzura dentară este de fapt un fenomen normal care apare odată cu înaintarea în vârstă. Uzura patologică se caracterizează prin pierderea de substanță dentară din alte cauze decât boala carioasă. Uzura patologică poate apărea fie din cauza încleștării și scrâșnirii dinților, așa-numitul bruxism, fie din cauza consumului crescut de băuturi carogazoase.
De asemenea, uzura dentară poate apărea din cauza interpunerii între arcadele dentare a unor obiecte precum pixul, creionul sau din cauza roaderii unghiilor sau a buzelor. Vorbim de obiceiuri sistematice.
Uzura dentară este observată de obicei în cadrul unei vizite rutină la medicul stomatolog. Pacientul ar putea să o depisteze simplu și acasă. Dacă se uită în oglindă, ar putea observa observa modificări în simetria celor doi incisivi: au margini zimțate, transparente. Poate simți niște cavități ca niște escavații pe fața palatinală. Poate observa că nu mai mestecă eficient sau numai pe o singură parte. De asemenea, partenerul se plânge de anumite zgomote noaptea. Aceste semne aduc de obicei pacientul la dentist” spune medicul Mihaela Chivu.
În cazul în care pacienții se confruntă cu uzura dentară, medicii pot recomanda terapii minim invazive pentru repararea dinților. Una dintre aceste tehnici se numește 3Step și permite tratarea uzurii în doar trei ședințe, fără freză, anestezie și durere. În ce constă această tehnică, puteți afla din interviu realizat cu medicul Mihaela Chivu!