Terapia izotopică este una dintre opțiunile de tratament în multe dintre cazurile de cancer tiroidian. Aceasta se aplică în România și în cadrul Centrului Oncologic Sanador din București. Iar unul dintre specialiștii români care o folosește în cazurile de cancer tiroidian este Mirela Gherghe, Șef Lucrări și Șeful Disciplinei de Medicină Nucleară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
„Terapia izotopică sau radionuclidică reprezintă un tip de tratament oncologic ce constă în administrarea unei substanțe radioactive, cu energie mare, care o anumită afinitate pentru un anumit țesut tumoral.
De obicei, izotopul radioactiv este legat de o moleculă și acea moleculă face legarea de celula tumorală. Acest lucru nu se întâmplă și în cazul iodului radioactiv, acesta având tropism fiziologic pentru celula tiroidiană.
Nu orice tip de cancer tiroidian beneficiază de tratament cu iod radioactiv. Terapia izotopică se aplică în cancerele tiroidiane diferențiate, care reprezintă 80 la sută din numărul total de cancere tiroidiene.
Terapia izotopică se face în cazul pacienților cu cancer tiroidian diferențiat care au suferit deja intervenția chirurgicală. Se face întotdeauna numai după tiroidectomia totală, adică extirparea glandei tiroide. Nu putem trata pacientul cu cancer tiroidian, având glanda tiroidă pe loc, pentru că am avea niște efecte adverse majore.
Prin urmare, pacienții vor face terapia izotopică după intervenția chirurgicală, având diagnosticul și stadializarea corectă a cancerului tiroidian.
Scopul acestui tratament este de a realiza ablația eventualelor resturi de țesut tumoral sau de țesut tiroidian normal, care rămâne de cele mai multe ori după tiroidectomia totală.
În spatele glandei tiroide sunt glandele paratiroide, cu rol esențial în metabolismul calciului. Iar chirurgul endocrinolog încearcă să prezerve aceste glande paratiroide. Din acest motiv, rămâne un mic rest de țesut tiroidian normal, pe care tratamentul cu iod radioactiv are intenția să-l distrugă. Aceasta pentru a monitoriza mai ușor pacientul pe termen lung și pentru a avea o sensibilitate mai mare a markerului tumoral, tiroglobulina.
Aceasta poate fi crescută nu doar ca urmare a persistenței țesutului tumoral, ci și ca urmare a persistenței țesutului glandular tiroidian normal” ne-a declarat în interviul video medicul Mirela Gherghe.
Mai multe informații despre terapia izotopică și cum decurge aceasta puteți accesa din materialul video realizat cu expertul în medicină nucleară!