Dr. Mirela Gherghe este unul dintre medicii români de top care face parte din echipele multidisciplinare de tratament al diverselor tipuri de cancer. Dr. Mirela Gherghe este Șef Lucrări și Șeful Disciplinei de Medicină Nucleară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. În plus, dr. Mirela Gherghe activează ca medic primar medicină nucleară în cadrul Centrului Oncologic Sanador din București.
La ora actuală, una dintre investigațiile din medicina nucleară recomandate în multe dintre cazurile de cancer este PET-CT. În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, medicul Mirela Gherghe ne-a explicat pe larg utilitatea PET-CT și modul cum contribuie la stabilirea și monitorizarea tratamentelor în cancer.
„Investigația PET-CT are două componente, așa cum îi spune și numele. Este vorba în primul rând despre componenta PET sau tomografia cu emisie de pozitroni. Aceasta reprezintă o metodă imagistică funcțională ce constă în injectarea unei substanțe radioactive și urmărirea distribuției acesteia la nivelul țesuturilor normale și a modificărilor patologice. Cea de-a doua componentă, CT, adică tomografia computerizată, este mult mai bine cunoscută și oferă o imagine asupra morfologiei și anatomiei diverselor organe.
PET-CT este o metodă care a revoluționat acum 20 de ani imagistica, în special în oncologie. Pentru prima dată, am putut avea prin această metodă hibridă o imagine asupra leziunilor atât din punct de vedere morfologic, cât și asupra metabolismului celulelor tumorale.
PET-CT are o aplicație de 80 la sută în oncologie. PET-CT este folosit în toate etapele pe care le parcurgem în managamentul unui pacient oncologic, de la diagnostic și până la evaluarea eficienței terapiilor” ne-a declarat medicul Mirela Gherghe.
Mai multe informații despre utilitatea PET-CT în monitorizarea efectelor terapiilor oncologice puteți afla din materialul video realizat cu specialistul în medicină nucleară.