Artroplastia reprezintă intervenția chirurgicală de înlocuire a articulației genunchiului cu o proteză. Aceasta este o intervenție chirurgicală care se face mai ales la persoanele cu vârsta între 60 și 80 de ani. Însă articulația genunchiului poaate fi parțial înlocuită și la pacienți mai tineri. Există o serie de factori care duc la deteriorarea articulației genunchiului și implicit la nevoia de aplicare a unei proteze.
„Articulația genunchiului se deteriorează progresiv cu trecerea timpului. Această situație este favorizată foarte frecvent de traumatismele suferite în cursul vieții, traumatisme ale unor structuri care oferă protecție cartilajului. Deteriorarea articulației și aici vorbim de gonartroză reprezintă o boală a cartilajului.
Cartilajul este cel mai important lucru din interiorul unei articulații. Și în articulația genunchiului este extrem de important. Acesta are beneficiul protecției din partea meniscului și a ligamentelor. Când suferă leziuni, aceste structuri pot induce deteriorarea cartilajului.
Suma microtraumatismelor din timpul vieții poate duce la deteriorarea acestor structuri și implicit la deteriorarea cartilajului. Greutatea excesivă și obezitatea pot să accentueze frecarea în interiorul articulației și în felul acesta, cartilajul se deteriorează progresiv.
Traumatismele diverse, accidentările, fracturile pot genera artroză. Bolile inflamatorii cronice de tipul poliartritei reumatoide sau a altor afecțiuni inflamatorii pot duce la deteriorarea cartilajului. În final, acest cartilaj se epuizează complet și vorbim de goartroză avansată în stadiul final” ne-a declarat în materialul video dr. Răzvan Dragomir, medic primar ortopedie și traumatologie, cu competență în chirurgie artroscopică, la Spitalul Clinic SANADOR.
Mai multe informații despre simptomele deteriorării articulației, despre indicațiile artroplastiei și despre cum decurge această intervenție puteți afla din interviul video realizat cu medicul primar ortoped Răzvan Dragomir, din cadrul SANADOR!