Conform cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 580 de mii de oameni sufereau de cancer de tiroidă în 2020. Cancerul de tiroidă ocupă locul 5 în clasamentul cancerelor care afectează femeile. Însă și bărbații pot dezvolta tumori maligne la nivelul glandei tiroide.
Glanda tiroidă este situată la baza gâtului și este responsabilă în organism pentru secreția hormonilor tiroidieni. La acest nivel, pot apărea tumori maligne care pot fi asimptomatice.
„Din păcate, sunt foarte multe situații în care cancerul de tiroidă este complet asimptomatic. Pacientul nu are niciun fel de indiciu că are un cancer de tiroidă. Atunci când încep să se manifeste simptomele, de obicei, cancerul este mai avansat.
Ca simptom, se poate observa apariția unui nodul la nivelul glandei tiroide, la nivelul părții anterioare a gâtului. Pacientul îl vede în oglindă, îl simte, îl deranjează când înghite. Poate să simtă jenă la înghițirea lichidelor, chiar se poate îneca, poate simți o jenă la respirație, poate răguși. De asemenea, mai pot apărea dureri în zona anterioară cervicală.
De foarte multe ori, pacientul poate veni la noi, acuzând apariția unor adenopatii, adică se umflă ganglionii din partea laterală a gâtului. În ceea ce privește modificările de funcție tiroidiană, cancerele se asociază rar cu o hiperfuncție tiroidiană. În general, cancerul de tiroidă se asociază cu o funcție mai scăzută”spune dr. Roxana Boanță, medic specialist chirurgie generală, cu supraspecializare în chirurgia endocrină cervicală, Sanador.
Pentru diagnosticul cancerului de tiroidă, pacienții trebuie să ajungă la medicul endocrinolog. Acesta va analiza istoricul medical al pacientului. De exemplu, tratamentele cu radiații în antecedent pot crește riscul de cancer tiroidian. De asemenea, prezența unui cancer tiroidian în familie este de luat în calcul. În plus, medicul va recomanda analize de sânge pentru a evalua funcția tiroidiană (TSH și hormonii tiroidieni), dar și calcitonina. De asemenea, trebuie făcută și o ecografie. Însă diagnosticul de precizie se pune doar după efectuarea unui biopsii.
Mai multe informații despre diagnosticul și tratamentul cancerului tiroidian puteți accesa în interviul video realiat cu medicul Roxana Boanță care tratează tumorile maligne de tiroidă în cadrul Spitalului Clinic Sanador.