Dr. Stanislav Rurac, medic primar chirurgie cardiovasculară, este unul dintre medicii care tratează cele mai frecvente boli de la nivel global. Este vorba despre bolile cardiovasculare care afectează anual milioane de oameni din întreaga lume. Am stat de vorbă într-un interviu video cu dr. Stanislav Rurac care ne-a explicat la început cauzele acestor afecțiuni frecvente.
„Vorbim despre o multitudine de factori, nu există o singură cauză care duce la apariția bolilor cardiovasculare. Dintre factorii importanți, aș menționa stresul care ne afectează în fiecare zi, obezitatea, sedentarismul, hipertensiunea arterială și diabetul zaharat” spune medicul Stanislav Rurac.
Bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viață. Este vorba despre o dietă echilibrată, bazată pe carne slabă, pește, legume, fructe și cereale integrale. Aceasta trebuie completată de mișcare, strategii de combatere a stresului, dar și un program de teste și investigații regulate. În cazul în care există anumite simptome, se impune în primul rând vizita la medicul de famile.
„În cadrul analizelor generale, ar trebui evaluat nivelul colesterolului, al trigliceridelor. Apoi, se poate face o electrocardiogramă. În funcție de rezultate, medicul de familie poate trimite pacientul către medicul cardiolog. Simptomele diferă în funcție de patologia pacientului. Dacă vorbim de cardiopatie ischemică, aceasta fiind cauza numărul de mortalitate în lume, primul simptom este durerea în piept. Aceasta poate avea mai multe caractere precum gheară în piept sau apăsare. Durerea poate să fie localizată doar la nivelul sternului, dar poate să și radieze” adaugă dr. Stanislav Rurac, medic primar chirurgie cardiovasculară.
Odată apărute, bolile cardiovasculare pot beneficia de terapii moderne. Care sunt acestea puteți afla din materialul video realizat cu dr. Stanislav Rurac, șef secție chirurgie cardiovasculară, Sanador.