La ora actuala, cancerul colorectal afectează 10 la sută din totalul pacienților depistați cu tumori maligne. Cancerul colorectal poate semnalat printr-o serie de simptome specifice, în funcție de localizarea tumorilor.
„Cancerul colorectal are o particularitate și totul ține de dispoziția colonului în organism. Practic, colonul, adică intestinul gros, pleacă de undeva din dreapte, de unde știe lumea că se găsește apendicele, urcă până sub ficat, traversează tot abdomenul până în stânga, urcă puțin spre splină, apoi coboară în zona inghinală stângă și se continuă cu rectul.
Simptomele pentru cancerul colorectal depind de localizarea tumorii. Diferă foarte mult ceea ce se întâmplă când apare o tumoare pe colonul drept față de ceea ce se întâmplă când există o tumoare pe colonul stâng.
Colonul drept are un conținut lichidian, diametrul lui este mai mare, drept pentru care o formațiune care începe să-l strângă va da mai târziu ocluzie. În schimb, tumora are loc să se dezvolte, să crească precum o conopidă care ulcerează, se rup din ea fragmente și sângerează. Așa că un cancer de colon drept va da mai degrabă anemie. Sunt sângerări pe care pacientul nu le remarcă, ele sunt de cantitate redusă și se elimină prin scaun.
Pe stânga, unde materiile fecale încep să devină solide, orice mică obstrucție a intestinului poate să dea simptome. Și atunci cancerele de colon stâng mai degrabă dau simptome ocluzive, dureri, balonări, senzația de golire insuficientă a abdomenului. În faze avansate, cu ocluzie severă, se ajunge la vărsături și imposibilitatea de a se alimenta” descrie simptomele cancerului colorectal medicul dr. Teodor Buliga.
Cum se diagnostichează și cum se tratează modern cancerul colorectal puteți afla din interviul video realizat cu dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgia laparoscopică, oncologică și robotică, în cadrul Spitalului Clinic Sanador!