Cancerul colorectal reprezintă una dintre cele mai frecvente forme de cancer, a treia ca frecvenţă în lume: se estimează că în 2018, peste 1, 8 milioane de persoane s-au confruntat cu tumori maligne localizate în sfera colorectală, care pot da metastaze hepatice.
Stilul de viaţă joacă un rol decisiv în apariţia cancerului colorectal, printre factorii de risc numărându-se sedentarismul, consumul de alcool, fumatul, dieta bogată în grăsimi şi carne roşie.
De multe ori, pacienţii ajung la medic cu forme avansate de boală, care pot fi semnalate prin diaree, constipaţie sau scăderi inexplicabile în greutate.
Şi modificările de tranzit intestinal, anemia, scăderea poftei de mâncare, senzaţia de intestin golit insuficient pot fi semne ale unui cancer de colon.
Prezenţa sângelui în materiile fecale, depistată în urma unei analize simple de laborator, poate orienta medicii către investigaţii suplimentare cu ajutorul cărora se poate pune un diagnostic precis.
Cancerul se diagnostichează în urma biopsiei care poate fi recolată în timpul colonoscopiei sau a intervenţiei chirurgicale de extirpare a tumorii, în funcţie de fiecare caz în parte.
Recomandarea medicilor pentru persoanele care au avut cancer colorectal în familie este să facă o colonoscopie anuală, începând de la o vârstă cu 10 ani mai mică decât vârsta la care ruda respectivă a avut cancerul.
Astfel, se pot evidenţia tumori în stadiu incipient, iar şansele de fi tratate cu succes cresc. Pentru majoritatea cancerelor de colon, principala indicaţie terapeutică o reprezintă intervenţia chirurgicală.
În interviul video, dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală cu competenţă în chirurgie oncologică, Spitalul Clinic Sanador, oferă informaţii cu privire la diagnosticul şi tratamentul cancerului colorectal, care se abordează cu succes şi în cadrul Centrului Oncologic Sanador din Bucureşti.