Vaccinarea copiilor este un gest extrem de important pentru sănătatea micuților. Aceasta pentru că prin vaccinarea copiilor pot fi prevenite numeroase boli grave.
„Medicul de familie răspunde de vaccinarea copiilor, de la ieșirea din maternitate până la 18 ani. Vaccinarea copiilor este cel mai important mijloc de prevenție și fiecare țară are o schemă națională de vaccinare. Există vaccinuri obligatorii și vaccinuri opționale.
Vaccinurile obligatorii încep să se facă din prima sau a doua zi de la nașterea bebelușului. Se începe cu vaccinul împotriva hepatitei B și împotriva tuberculozei.
Apoi, bebelușul este înscris pe lista unui medic de familie și va fi vaccinat cu schema națională. Vaccinurile din schema obligatorie se fac la 2 luni, 4 luni, 11 luni, la un an, la 5 ani, 6 ani și 14 ani.
La 2, 4 și 11 luni, se face vaccinul hexavalent pentru difterie, tetanos, tuse convulsivă, hepatită B, poliomielită și Haemophilus influenzae. Se face și vaccinul Prevenar 13 pentru 13 tulpini ale Streptococcus pneumoniae, pentru pneumoniile comunitare și otite.
Apoi, se face vaccinul ROR pentru rubeolă, oreion și rujeolă, la un an și la 5 ani. La 6 ani, se face vaccinul tetravalent pentru difterie, tetanos, pertussis și poliomielită. Este un rapel.
La 14 ani, se face un vaccin bivalent pentru difterie și tetanos” ne-a declarat dr. Valentina Boantă, medic specialist medicină de familie la Clinica SANADOR Floreasca,.
Pe lângă lista de vaccinuri obligatorii, există și o listă de vaccinuri opționale care se pot face copiilor. Care sunt acestea și ce trebuie să știe părinții despre reacțiile pe care le pot avea copiii după inocularea unui vaccin aflați din interviul realizat cu dr. Valentina Boantă!