Stresul și bolile de inimă sunt uneori asociate. Iată care este părerea Prof. Dr. Victor Costache legată de conexiunea dintre cele două, părere împărtășită la una dintre emisiunile Ce se întâmplă, Doctore? Live, în care medicul chirurg a fost prezent în platou.
Stresul este acel sentiment natural de a nu putea face față cerințelor și evenimentelor specifice care se întâmplă în viața ta. Cu toate acestea, stresul poate deveni o afecțiune cronică dacă o persoană nu ia măsuri pentru a-l gestiona.
Au fost și sunt multe voci în medicină care au susținut că stresul influențează apariția sau agravarea bolilor cardiovasculare. Că din cauza stresului apar unele boli de inimă și se agravează altele. Mulți medici recomandau bolnavilor de afecțiuni cardiovasculare să evite stresul, să nu se streseze, să nu se supere, să aibă o viață cât mai liniștită. Doar că nu putem întotdeauna să gestionăm ceea ce generic este numit stres.
„Dacă suntem de acord pe partea de conexiune între sedentarism și bolile de inimă, între profilul metabolic și bolile de inimă, între poluare și afecțiunile cardiovasculare, în ceea ce privește stresul, lucrurile sunt relative”, ne-a explicat Prof. Dr. Victor Costache. Însă în acest moment, medicina nu poate spune dacă suntem acum mai stresați în prezent sau eram mai stresați acum 20, 50 sau câteva sute de ani, pentru a putea spune că azi oamenii sunt mai stresați și asta le afectează inima și sistemul circulator. Stresul este deja în cotidian, în esența naturii umane, există de generații și generații. Nu este o noutate cu care se confruntă omenirea de puțină vreme sau o surpriză pentru medicină.
Nu stresul s-a schimbat în ultima perioadă, astfel încât să influențeze decisiv sistemul circulator. În ultimii ani, însă, poluarea, schimbarea profilului metabolic și modul de viață care s-a schimbat radical sunt cei mai importanți factori care influențează bolile de inimă, de la apariția până la agravarea lor.