Mulți dintre noi ne-am confruntat cel puțin o dată în viață cu durerea abdominală. Cauzele din spatele acestora pot fi multiple și de cele mai multe ori ele se pot datora balonării sau unei ușoare indigestii. În ce situații poate reprezenta o problemă serioasă și o urgență medicală, ne-a povestit Dr. George Burlacu, medic specialist la compartimentul de primiri urgențe, Spitalul Clinic SANADOR.
Dr. George Burlacu a definit durerea abdominală ca o jenă, un disconfort la nivelul abdomenului, care are în spate multiple cauze, intra-abdominale și extra-abdominale.
„Toate organele din abdomen, deci intestinul subțire, intestinul gros, splina, ficatul, rinichii, colicistu, alte structuri, de exemplu partea genitală internă a apendicul și nu numai pot să dea dureri abdominale. Practic abdomenul pentru noi, dacă ar fi să discutăm de camera de gardă, ar fi ca o cutie cu surprize. Nu știm ce. Odată ce găsești, în funcție de localizarea lor, ce pot indica, pentru că mă gândesc că sunt asociate și anumitor patologii. Și aici ar fi o discuție, pentru că durerea de organ nu este o durere bine definită de către pacient. Nu există o structură neurologică pentru ca noi să resimțim corect tot timpul această durere, cum ar fi de exemplu dacă ne lovim la deget, ne doare degetul”, a spus Dr. George Burlacu pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”.
„O durere abdominală cu debut brusc, care nu s-a remis în cel puțin 30 de minute, ar trebui văzută la o cameră de gardă. O durere intensă, de intensitate mare, dacă ar fi să o luăm pe o scală de la zero la 10-10, cea mai mare, cea mai intensă durere din viața pacientului. Dacă o clasificăm opt, nouă sau 10 debut brusc, pacientul ar trebui, fără discuție să ajungă la camera de gardă, mai ales la vârste mai înaintate, unde pot fi și alte probleme decât la pacienții tineri și ce complicații pot apărea. În cazul în care, nu știu, se amână vizita la medic sau nu se ajunge la timp, complicațiile pot fi de la cele relativ banale, să spunem apendicită, care nu poate să mai aștepte 12-24 și mai mult 48h, 72h, unii pacienți întârzie și 72h, uneori și mai mult, o săptămână, sau o colică biliară, o colecistită.
Se poate întârzia, dar ulterior durerile devin atât de intense că ajung la cum am spus, nota opt, nouă, 10, devin super intense, nu trec cu nicio pastilă pe care o luăm, pacientul ajunge singur la camera de gardă, dar dacă aceste probleme evoluează, pacientul nu ajunge repede. Apare un proces inflamator intra-abdominal, apare, îi spunem noi peritonita, apar semnele clinice de iritație peritoneală”, a mai spus Dr. George Burlacu, medic specialist la compartimentul de primiri urgențe, Spitalul Clinic SANADOR.
Urmărește interviul integral pentru a descoperi când este durerea abdominală o urgență.