Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”

Mai multe detalii privind ecocardiografia ne-a oferit Dr. Carmen Gherghinescu, medic primar cardiologie, șef secție cardiologie și coordonator USTACC la Spitalul Clinic SANADOR.
  • Publicat:

Ecocardiografia este o tehnică imagistică neinvazivă care utilizează ultrasunetele pentru a vizualiza structurile și funcțiile inimii. Aceasta este un instrument esențial în diagnosticul și monitorizarea bolilor cardiovasculare, oferind informații detaliate despre dimensiunea inimii, funcția pompei cardiace, starea valvelor și fluxul sangvin. Mai multe detalii despre acest subiect ne-a oferit Dr. Carmen Gherghinescu, medic primar cardiologie, șef secție cardiologie și coordonator USTACC la Spitalul Clinic SANADOR.

Ecocardiografia: indicații

„Ecografia cardiacă a revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie și nu numai în cardiologie în ziua de astăzi. Tipul de ecografie, bineînțeles, e important dacă ne referim la ecografia cardiacă de rutină, adresată unor situații, să spunem de prevenție sau de urmărire.

Indicațiile sunt acelea de a vedea dacă un pacient este suspectat de o anomalie cardiacă structurală, adică dacă are o anomalie congenitală, dacă are o valvulopatie sau dacă e suspectat de o boală a miocardului mai ciudată, cum ar fi o cardiopatie familială hipertrofică sau dacă a avut dureri în piept. Să vedem dacă există tulburări de contracție localizate, ceea ce ar corespunde cu cardiopatie ischemică sau dacă știm că un pacient are o anumită suferință, o urmărim. Mai sunt situațiile de prevenție și de urmărire a unui tratament specific care ar putea să facă rău inimii.

Sunt ecografiile pentru pacienții oncologici care fac chimioterapie cardiotoxică sau dacă vrei să vezi risc cu operator general la un pacient vârstnic care face operație non-cardiacă. Deci situațiile sunt multe. Ele însă trebuie un pic triate și tranșate, pentru că se petrece uneori un risc de supra-licitare a acestei explorări. Un exemplu clasic sunt valvulopatiile minore, adică acele afecțiuni ale valvelor inimii care nu au consecințe importante și la care, teoretic, nu. Nu recomand ecografii frecvente, insuficient o ecografie la 2 ani sau la 3 ani. Deci lucrurile sunt, să spun, oarecum standardizate în toate societățile naționale de cardiologie sau chiar și cele internați”, a explicat Dr. Carmen Gherghinescu, medic primar cardiologie, șef secție cardiologie și coordonator USTACC la Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult