Endoscopia intervențională, o procedură minim invazivă pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor gastrointestinale

  • Publicat:
  • Actualizat:
Endoscopia intervențională, o procedură minim invazivă pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor gastrointestinale

Endoscopia intervențională include totalitatea procedurilor minim invazive care utilizează sisteme endoscopice pentru diagnosticul și tratamentul non-chirurgical al unor patologii gastrointestinale.

Printre afecțiunile gastrointestinale care pot fi diagnosticate sau tratate cu ajutorul endoscopiei intervenționale se numără: afecțiuni ale esofagului (acalazia cardiei, esofag Barrett, cancer esofagian, varice esofagiene), patologia vezicii biliare (calculi biliari, colangite, tumori ale vezicii biliare), bolile stomacului (cancer gastric, hemoragii digestive superioare), bolile pancreasului (pancreatită acută și cronică, chisturi de pancreas, cancere pancreatice) și nu numai.

Spitalul Clinic SANADOR oferă pacienților acces la tehnici avansate de endoscopie intervențională, realizate de medici cu înaltă pregătire profesională și experiență vastă.

Departamentul de endoscopie intervențională dispune de tehnologie endoscopică de ultimă generație 3D și 4K și condiții de înaltă calitate în vederea desfășurării actului medical în deplină siguranță pentru pacient. Procedurile pot fi realizate cu sedare pentru confortul pacientului.

Una dintre cele mai specializate proceduri efectuate prin endoscopie intervențională este colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP).

Procedura se efectuează cu endoscopul cu vedere laterală, cu ajutorul căruia se pătrunde în tractul digestiv superior, până la nivelul duodenului. Prin intermediul endoscopului, medicul vizualizează interiorul stomacului și duodenului și injectează o substanță de contrast în canaliculele arborelui biliar și în ductul pancreatic, obținând o imagine radiologică precisă și de calitate a structurilor anatomice explorate.

La acest nivel, în funcție de afecțiunea pacientului, medicul poate realiza o serie de proceduri: extracție de calculi coledocieni, dilatația canalului coledoc, montare de stenturi biliare etc.

Colangiopancreatografia endoscopică retrogradă se efectuează cu sedarea pacientului și poate dura până la 60 de minute.

Endoscopia intervențională mai poate fi utilizată pentru:

  • montarea stenturilor esofagiene expandabile, o procedură destinată paliației disfagiei (imposibilitatea de a înghiți) în cancerele esofagiene sau mediastinale, ce împiedică alimentarea pe cale naturală. Montarea stenturilor esofagiene se adresează cu preponderență cancerului esofagian lipsit de soluție chirurgicală.
  • ligatura varicelor esofagiene are ca scop prevenirea primului episod de sângerare de la nivelul varicelor esofagiene. Ligatura se efectuează în timpul unui episod de hemoragie digestivă superioară de la nivel variceal și are caracter de urgență medicală, însă se poate efectua profilactic cu scop de prevenire a sângerării, tot cu ajutorul endoscopiei intervenționale.
  • hemostaza sângerărilor de la nivelul tractului digestiv superior. Acestea sunt adresate hemoragiilor de cauză variceală, dar și celor non-variceale. Cea mai frecventă sângerare digestivă este cea de tip ulceros.
  • montarea/suprimarea balonului intragastric pentru o scădere ponderală treptată. Procedura se poate recomanda pacienților cu un indice de masă corporală între 27 și 40, care nu au reușit să slăbească prin regim alimentar și exerciții fizice, dar care nu au indicație chirurgicală.

Află mai mult despre tehnicile avansate de endoscopie intervențională disponibile la SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult