Evaluarea cardiologică reprezintă un ansamblu de investigații clinice și paraclinice utilizate pentru diagnosticarea, monitorizarea și prevenire afecțiunilor cardiovasculare. Scopul principal al evaluării cardiologice este identificarea precoce a riscurilor cardiovasculare, diagnosticarea bolilor precum hipertensiune arterială, bolile coronariene, insuficiența cardiacă sau chiar tulburările de ritm cardiac și inițierea unui tratament adecvat. Mai multe detalii despre acest subiect ne-a oferit Dr. Carmen Gherghinescu, medic primar cardiologie, șef secție cardiologie și coordonator USTACC la Spitalul Clinic SANADOR.
„Evaluarea cardiologică completă cuprinde multe lucruri. Nu întotdeauna sunt toate necesare. Adică te poți opri la un moment dat într-o evaluare cardiologică pentru că ai suficiente informații să constați ce patologie există, dacă există patologie și cam ce ar trebui făcut. Evident, evaluarea cardiologică începe, ca orice evaluare medicală, cu discuția cu pacientul, așa cum se întâmplă în toate specialitățile clinice. Începem printr-o discuție cu pacientul. O numim anamneză. Cerem informații despre pacient, despre familie, despre rude, despre modul de viață, despre istoricul medical. Urmează examenul clinic complet, nu numai cardiac, orientat ulterior în mod special pe partea cardiovasculară. Adică ascultații de inimă, artere, ș.a.m.d. după care urmează electrocardiograma. Electrocardiograma standard, care se face și în cabinetele medicilor de familie în ziua de astăzi, nu numai la cardiolog.
În funcție de ce aflăm de la pacient mergem mai departe și indicăm fie teste funcționale, cum sunt testele de efort, electrocardiografic, fie teste mai sofisticate de efort, cum sunt testul cardio-pulmonar, ecografie cardiacă. În funcție de context, sunt situații destul de rare, încât nu mai facem ecografie cardiacă. De obicei, într-un examen evaluare cardiologică completă se face ecografie dacă datele ecocardiografie sunt normale. Continuăm apoi cu evaluarea bio-morală, cea standard, focusată pe câteva probe biologice importante pentru prevenție și pentru tratament în cardiologie. Și dacă ecografia cardiacă arată niște probleme, mergem către teste funcționale”, ne-a explicat Dr. Carmen Gherghinescu, medic primar cardiologie, șef secție cardiologie și coordonator USTACC la Spitalul Clinic SANADOR.