Dacă vorbim despre cele mai comune tipuri de fracturi la nivelul picioarelor, fractura de gleznă se numără printre ele. Care sunt cauzele, ce simptome de și mai ales cum se tratează fractura de gleznă ne explică dr. Vladimir Pușcașu, medic primar ortopedie și traumatologie cu competențe în traumatologie generală și traumatologie sportivă artroplastie totală de șold și genunchi, la Spitalul Clinic SANADOR.
Întrebat care sunt cauzele fracturii de gleznă, Dr. Vladimir Pușcașu ne-a explicat că „Statistic vorbind, fractura de gleznă este o patologie care este în creștere și asta se datorează, în primul rând, obezității. De asemenea, crește vârsta populației și nu în ultimul rând lipsa de activitate care slăbește osul propriu-zis.
Fractura de gleznă, bineînțeles, apare în urma unui traumatism, traumatismul care poate să fie de multe ori cu o componentă rotațională, așa-zis în popor, o călcare greșită, o sucire a piciorului care duce la această fractură. Noțiunea de fractură de gleznă este o noțiune complexă care poate să presupună o fractură mică, de mici dimensiuni, cu o importanță și un răsunet clinic local minor sau poate să ducă la o fractură importantă în cazul unei fracturi bi sau trimaleolare. Acest lucru duce la o impotență funcțională marcată și o diformitate locală a piciorului importantă”.
„În situațiile unei fracturi stabile, tratamentul este unul conservator, cu o orteză sau o imobilizare ghipsată, iar în cazurile mai complexe, atunci când este vorba de o fractură instabilă, acest lucru trebuie tratat chirurgical. Tratamentul chirurgical constă în abordarea fracturilor. De exemplu, maleola peronieră este fixată cu un sistem de plăci și șuruburi care poate să fie montat pe fața laterală a gleznei. Există mai multe tipuri de plăcuțe și șuruburi care se pot aplica, respectiv maleola tibială iarăși se poate fixa cu o placă sau/și șuruburi sau cu niște șuruburi care pur și simplu fixează fractura. Iar în situațiile în care avem și un grad de leziune a membranei interosoase sau leziunea ligamentului sindesmotic, atunci se poate opta și pe o fixare transversală cu un dispozitiv de fixare, fie un dispozitiv fix sau unul flexibil”, a explicat dr. Vladimir Pușcașu, medic primar ortopedie și traumatologie cu competențe în traumatologie generală și traumatologie sportivă artroplastie totală de șold și genunchi, la Spitalul Clinic SANADOR.