Hemoragia digestivă superioară, o urgență medicală majoră. Ce soluții există?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Hemoragia digestivă superioară, o urgență medicală majoră. Ce soluții există?

Hemoragia digestivă este o urgență medicală majoră, cu un risc crescut de deces în absența unui tratament prompt și adecvat. În cazul hemoragiei digestive superioare apar vărsături cu sânge și dureri abdominale intense, principalele cauze fiind ulcerul gastric, cancerul de stomac, esofagita, varicele esofagiene, tumorile și malformațiile arteriovenoase. Deoarece hemoragia digestivă poate duce rapid la complicații grave, inclusiv la șoc și la pierderea cunoștinței, este important ca pacientul să consulte un specialist în gastroenterologie cât mai curând posibil.

Endoscopia digestivă superioară, investigație utilă în cazul durerilor de stomac

După efectuarea unui examen clinic amănunțit și aflarea informațiilor medicale relevante, medicul va recomanda o investigație esențială pentru a descoperi cauza hemoragiei – endoscopia digestivă superioară. Această procedură permite vizualizarea mucoasei esofagului, stomacului și duodenului (prima porțiune a intestinului subțire), oferindu-i medicului posibilitatea să detecteze inflamații, tumori sau alte leziuni apărute la nivelul tractului digestiv superior.

Investigația presupune introducerea unui tub subțire, lung și flexibil (endoscop) prin cavitatea bucală, esofag și stomac, până la nivelul duodenului. Endoscopul este echipat cu un sistem optic avansat și cu o sursă de lumină, astfel încât medicul poate vedea în timp real interiorul tractului digestiv. Dacă este necesar, poate preleva o mică porțiune de țesut, prin biopsie, pentru a fi analizată histopatologic.

Tratamentul rapid pentru oprirea sângerării

De asemenea, în timpul endoscopiei se pot efectua și manevre hemostatice, pentru oprirea rapidă a sângerării. În funcție de cauza și localizarea hemoragiei digestive superioare, hemostaza endoscopică se poate realiza prin injectarea unor soluții speciale, prin electrocoagulare, prin aplicarea de hemoclipuri sau prin tehnici endoscopice combinate. Deseori, acest tratament este eficient și astfel poate fi evitată o intervenție chirurgicală complexă, care presupune anumite riscuri și care era, în trecut, singura soluție pentru salvarea pacienților.

Monitorizarea pacienților este esențială în primele 24 de ore de la apariția semnelor și simptomelor, de aceea aceștia trebuie să fie internați pe secția de Gastroenterologie și consultați periodic, până la stabilizare. De asemenea, pot fi necesare și alte proceduri terapeutice, în funcție de severitatea hemoragiei. Astfel, pacienții pot avea nevoie de reechilibrare volemică, prin administrarea intravenoasă a unor soluții osmotice active și a unor produse sangvine.

Spitalul Clinic SANADOR pune la dispoziția pacienților cu simptome de hemoragie digestivă superioară un Compartiment de Primiri Urgență care funcționează nonstop, cu 21 de linii de gardă. După consultație și efectuarea în regim de urgență a endoscopiei și a altor analize și investigații necesare, pacientul va fi internat pe secția de Gastroenterologie, unde va beneficia de tratament specializat și monitorizare constantă.

Echipa medicală de la Spitalul Clinic SANADOR poate realiza în cele mai bune condiții hemostaza endoscopică a hemoragiilor digestive superioare prin diferite proceduri, în funcție de indicația existentă, iar în caz de necesitate poate efectua și o intervenție chirurgicală în regim de urgență, pentru stabilizarea pacientului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult