Investigații imagistice moderne pentru diagnosticul avansat al bolii Alzheimer

  • Publicat:
  • Actualizat:
Investigații imagistice moderne pentru diagnosticul avansat al bolii Alzheimer

Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență, apare cel mai frecvent după vârsta de 65 de ani și se caracterizează prin afectarea progresivă a sistemului nervos central și dereglarea funcțiilor cognitive: memoria, gândirea, concentrarea, orientarea în timp și spațiu. Apariția acestei afecțiuni poate fi influențată de factori precum expunerea la substanțe toxice, lipsa somnului, fumatul, consumul de alcool, alimentația, factori de mediu, dar și factori genetici.

Modificările histopatologice caracteristice bolii Alzheimer evoluează mulți ani la nivel neuronal, fără nicio manifestare clinică și nu se corelează bine cu severitatea semnelor și simptomelor. Atunci când afectarea începe să devină evidentă clinic, pacientul cu boală Alzheimer se confruntă cu simptome ușoare, precum afectarea memoriei de scurtă durată sau dezorientare uneori. Pe măsură ce afecțiunea progresează, pot surveni schimbări semnificative de comportament, pentru ca, în final, pacientul să își piardă complet autonomia.

Pentru un diagnostic precis al bolii Alzheimer, medicul neurolog va efectua un examen clinic amănunțit, cu aplicarea unor teste specifice pentru evaluarea funcțiilor cognitive. Pentru obiectivarea modificiărilor de la nivelul sistemului nervos, medicul poate solicita diverse investigații imagistice avansate, structurale sau funcționale: CT, PET-CT, RMN, RMN funcțional.

Examenul RMN este deosebit de util, deoarece poate evidenția modificări ale țesutului cerebral, iar pe termen lung devine esențial în evaluarea progresului afecțiunii. Mai mult, cu ajutorul unui examen RMN funcțional poate fi cartografiată activitatea cerebrală în timpul executării unor comenzi care solicită funcțiile cognitive.
Tractografia, o investigație imagistică realizată prin prelucrarea cu un software special a informațiilor obținute la examenul RMN, poate identifica modificări subtile specifice pentru degenerarea fibrelor nervoase, aspect esențial în diagnosticarea precoce a bolii. Investigația PET-CT este un alt examen funcțional care poate oferi informații precise despre activitatea metabolică a creierului.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu suspiciune de boală Alzheimer au acces la o echipă de medici neurologi cu experiență vastă și la cele mai avansate investigații imagistice, realizate cu echipamente de ultimă generație. Astfel, pentru RMN, pacienții beneficiază de puterea de decelare a celor mai fine detalii, pe care o au echipamentele RMN 3 Tesla, dar și de priceperea deosebită a medicilor imagiști care realizează investigații precum RMN funcțional sau tractografie. Pentru PET-CT, Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu echipamentul ultraperformant Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult