Noile tehnologii în ceea ce priveşte imagistica prin rezonanţă magnetică au îmbunătăţit semnificativ abilitatea acestei proceduri de a depista în stadiu precoce numeroase neoplazii.
De asemenea, medicii pot să stadializeze cât mai precis diverse tipuri de cancer, să adopte măsuri eficiente de management a afecţiunii respective şi să obţină un diagnostic precis în urma biopsiilor.
Prin utilizarea unui câmp magnetic puternic, imagistica prin rezonanţa magnetică permite acum nu doar vizualizarea organelor, ci şi modul de distribuţie a celulelor, circulaţia sângelui, precum şi compoziţia chimică a anumitor ţesuturi, aspect esenţial în diferenţierea celulelor maligne de cele benigne.
Sanador dispune de un echipament de ultimă generaţie RMN Siemens Magnetom Skyra 3T, echipament ce prezintă beneficii atât pentru pacient, prin diminuarea stresului resimţit, cât şi pentru medic.
Examinarea rectală digitală şi biopsia transrectală a prostatei erau considerate până acum standardul de aur în diagnosticul cancerului de prostată. Chiar dacă aceste metode de diagnostic s-au dovedit eficiente şi au dus la salvarea multor vieţi, capacitatea lor de a depista tumorile agresive intr-un stadiu precoce este extrem de limitată şi de multe ori pusă sub semnul întrebării.
În prezent, standardul imagistic pentru diagnosticul de cancer de prostată este reprezentat de IRM 3T multiparametric.
IRM prostatic a devenit în prezent de importanţă centrală în managementul cancerului prostatic, prin îmbunătăţirea detecţiei cancerelor semnificative clinic, limitând simultan supradiagnosticarea şi supratratarea.
În detectarea cancerului prostatic, IRM 3T multiparametric are importanţă în localizarea leziunilor, în special cele cu semnificaţie clinică, indicarea biopsiei ţintite, „ghidarea” terapiei focale ţintite, monitorizarea „activă” a pacienţilor, planificarea şi alegerea conduitei terapeutice adecvate şi totodată diagnosticarea recidivelor.
IRM 3T multiparametric poate elimina necesitatea efectuării biopsiei transrectale, depistând tumorile maligne la pacienţii cu risc crescut, precum cei care au un istoric familial de cancer de prostată, depistând tumorile semnificative clinic în stadiu incipient, fiind astfel mai uşor de tratat.
În plus, IRM 3T multiparametric prostatic poate depista modificările benigne prostatice de tip hiperplazie prostatică benignă, inflamaţiile prostatice, abcesele prostatice şi le poate diferenţia de leziunile maligne, limitând astfel biopsiile inoportune.
Prin acurateţea oferită de IRM multiparametric, medicii pot afla extinderea şi localizarea tumorii, beneficiind astfel de avantajul de a şti dacă celulele maligne sunt grupate sau dacă acestea au diseminat în veziculele seminale, vezica urinară, rect, tesutul grasos din adiacenţă sau la nivelul nodulilor limfatici.
Astfel, specialiştii se pot decide asupra unui tratament potrivit în cunoştinţă de cauză, ce poate consta în chimioterapie, hormoterapie, rezecţie chirurgicală, radioterapie sau urmarire “activa”. În plus, cunoscând toate aceste detalii, medicii pot efectua intervenţii chirurgicale precise si terapii focalizate centrate lezional, care prezervă funcţia erectilă şi reduc riscul de incontinenţă urinară.
Până în prezent, pacienţii cu risc de cancer de prostată erau sfătuiţi să îşi facă periodic testul PSA şi eventuale biopsii la recomandarea medicului urolog, în scopul monitorizării stării de sănătate a prostatei.
Biopsiile prostatice sunt înlocuite acum de tehnicile performante IRM, care sunt minim invazive şi neiradiante.
IRM 3T multiparametric permite obţinerea de imagini de înaltă rezoluţie a ţesuturilor, depistând leziunile înalt suspecte oncologic şi indicând locul biopsiei prostatice ţintite, contribuind astfel la stabilirea unui tratament personalizat eficient, cu o rată de succes ridicată.
De exemplu, în locul unei rezecţii masive, se poate lua decizia unei lumpectomii (tumorectomii), procedură chirurgicală prin care se îndepărtează tumora împreună cu o zonă mică de ţesut normal dispus in adiacenta, astfel încât să fie redus la minimum riscul de recidivă.
Alte inovaţii, precum ultrasunetele de mare intensitate focusate HIFU, electroporaţia, terapia focală (brahiterapia) şi laserterapia focală, nu ar fi fost posibile fără rezultatele precise oferite de IRM multiparametric.
Însă nu doar cancerul de prostată este vizat de această tehnică imagistică inovatoare. Echipamentele de ultimă generaţie de la Spitalul Clinic Sanador permit depistarea în stadii incipiente a cancerului de sân, de ficat, de colon, de stomac, precum şi a leziunilor maligne la nivel cerebral, osos sau vascular.
Cu alte cuvinte, IRM multiparametric asigură o scanare minuţioasă a întregului corp, „din creştet până în tălpi”, cu disconfort minim pentru pacient, dar cu rezultate precise în sprijinul medicului, care poate lua astfel cea mai bună decizie în privinţa tratamentului.