Metode avansate pentru diagnosticarea și tratarea cancerului hepatic

  • Publicat:
  • Actualizat:
Metode avansate pentru diagnosticarea și tratarea cancerului hepatic

Stilul de viață nesănătos, care include consum excesiv de alcool și de alimente bogate în grăsimi, infecția cronică cu virusurile hepatitice B sau C și ciroza hepatică sunt factori care cresc riscul apariției cancerului hepatic. Cel mai frecvent tip este carcinomul hepatocelular, prezent în aproximativ 80% din cazurile de cancer de ficat.

Din păcate, în lipsa unor investigații medicale periodice, afecțiunea este diagnosticată târziu, întrucât mulți dintre pacienți nu prezintă semne sau simptome în stadiile incipiente ale bolii. În momentul în care apar manifestările clinice – scăderea în greutate, pierderea poftei de mâncare, greața și vărsăturile, icterul, ficat și splină mărite în volum, care se simt la palpare, și umflarea abdomenului, din cauza acumulării de lichid -, boala este deja într-un stadiu avansat.

Toate aceste simptome ar trebui să trimită pacientul, de urgență, la un consult de specialitate, la un medic gastroenterolog sau hepatolog. Pentru stabilirea unui diagnostic precis, medicul va recomanda efectuarea mai multor analize de sânge și a unor investigații imagistice.

Cele mai importante teste sunt transaminazele (alaninaminotransferaza serică – ALT și aspartataminotransferaza – AST), enzime care oferă detalii despre funcționarea ficatului. Astfel, aceste analize permit identificarea unor afecțiuni hepatice și ajută, totodată, la monitorizarea efectului tratamentului.

Evaluarea nivelurilor transaminazelor poate fi utilizată și în scop de screening, în lipsa unor semne și simptome, mai ales în cazul persoanelor care au factori de risc pentru afecțiuni hepatice.

Următorul pas necesar pentru diagnosticarea cancerului de ficat îl reprezintă investigațiile imagistice. Într-o primă etapă se recomandă ecografia abdominală, o investigație neinvazivă care poate fi efectuată în orice cabinet medical dotat cu ecograf. Aceasta ajută la descoperirea unor chisturi sau tumori hepatice, care pot necesita investigații suplimentare, pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine.

Tomografia computerizată și examenul RMN pot fi recomandate ulterior, pentru un diagnostic avansat, deoarece oferă imagini detaliate, de înaltă rezoluție, ale structurilor scanate. Aceste investigații performante permit observarea unor tumori de mici dimensiuni, inclusiv a metastazelor, element important în cazul unui cancer avansat. Examenul de rezonanță magnetică și tomografia computerizată se pot efectua și cu substanță de contrast, pentru o vizualizare mai clară a vaselor de sânge din zona ficatului, acest organ fiind unul intens vascularizat.

Diagnosticul de certitudine pentru carcinom hepatocelular se poate stabili numai în urma unei biopsii hepatice. Un fragment de țesut tumoral este prelevat sub anestezie și ghidaj ecografic și trimis pentru examen histopatologic, în laborator. În acest fel, pacientul va afla dacă formațiunea suspectă este benignă sau malignă, iar medicul va putea recomanda tratamentul potrivit. Biopsia permite și stadializarea bolii, un alt aspect esențial pentru stabilirea celui mai indicat protocol terapeutic.

În funcție de stadiul cancerului și de afecțiunile asociate ale pacientului, tratamentul poate implica o intervenție chirurgicală pentru rezecția țesutului malign, iar în cazurile mai grave, când întregul organ este afectat de cancer, dar nu există metastaze, poate fi necesar un transplant hepatic, cea mai complexă intervenție de chirurgie hepatică.

În cazurile de cancer inoperabil sau pentru metastaze hepatice, tratamentul se poate face prin chemoembolizare cu microsfere absorbabile. Procedura presupune introducerea unui microcateter în arterele care vascularizează tumora și injectarea unor microsfere care conțin substanțe chimioterapice. Acestea blochează circulația sângelui spre tumoră și astfel o distrug, din interior. Terapia este țintită, eficientă și are efecte adverse mult mai reduse comparativ cu chimioterapia clasică. Tratamentul pentru cancerul hepatic inoperabil poate include și radioterapie sau stereotaxie – o metodă avansată, care permite iradierea precisă a tumorilor nerezecabile sau a celor care nu pot fi eliminate prin alte soluții terapeutice.

Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR asigură pacienților servicii medicale complete de screening, diagnostic și tratament pentru afecțiunile ficatului, care necesită un management personalizat și multidisciplinar, posibil prin aportul unor medici experimentați, cu diferite specialități. La Spitalul Clinic SANADOR pot fi realizate inclusiv intervenții de transplant hepatic, datorită echipelor multidisciplinare și dotărilor medicale de ultimă generație, care permit realizarea în condiții de maximă siguranță chiar și a celor mai complexe operații.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult