Nașterea prematură. „Uneori este dificil să identifici pacientele care vor naște prematur”

De ce produce nașterea prematură ne-a explicat Dr. Patricia Mălușanu, medic specialist obstetrică-ginecologie la SANADOR.
  • Publicat:

Atunci când vorbim de nașterea înainte de termen sau nașterea prematură, vorbim de o naștere care se produce înainte de 37 de săptămâni de sarcină. Există situații în care, deși atât gravida, cât și medicul au făcut totul „ca la carte”, bebelușul tot să se nască înainte de termen. Care sunt cauzele ne-a explicat Dr. Patricia Mălușanu, medic specialist obstetrică-ginecologie la SANADOR.

„Nașterea prematură este o situație patologică cu rate înalte de mortalitate și morbiditate neonatală. Aceasta se poate produce spontan, dar uneori este necesară extracția fătului în cazul unor patologii preexistente ale mamei sau unor patologii dobândite în timpul sarcinii care pun viața mamei și a fătului în pericol. Aici aș vrea să amintesc câteva cauze. Sunt atât materne cât și fetale.

Avem infecțiile care sunt atât sistemice, cât și genitale, malformațiile uterine adică uterul didelf, incompetența cervico-istmică, incapacitatea colului uterin de a menține sarcina până la termen, sarcinile multifetale, patologia tumorală a uterului adică fibroamele uterine care dau deformarea cavității uterine sau contractilitate alterată a uterului, precum și statusul socio-economic precar, pacientele care nu ajung la servicii de calitate și nu în ultimul rând, fumatul, care și el este un factor de risc în nașterea prematură”, ne-a explicat Dr. Patricia Mălușanu, medic specialist obstetrică-ginecologie la SANADOR.

Semne și simptome care anunță nașterea prematură

„Pacienta, de obicei, se prezintă la o vârstă de gestațională între 24 de săptămâni și 37 de săptămâni, cu contracții uterine însoțite de modificări cervicale. Asta înseamnă scurtarea, ștergerea sau dilatarea colului uterin, precum și ruptura de membrane prematură însoțite sau nu de sângerare.

Este dificil de identificat uneori pacientele care vor naște prematur, de asemenea trebuie să facem diagnostic diferențial între falsul travaliu în care există contracții uterine dureroase, dar nu produc modificări cervicale și contracțiile nu cresc în intensitate îndurată sau frecvență”, a explicat pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” Dr. Patricia Mălușanu, medic specialist obstetrică-ginecologie la SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult