Neuroradiologia intervențională: „Marele avantaj este că putem și să diagnosticăm, și să tratăm pacientul”

Neuroradiologia intervențională este o supraspecializare modernă din domeniul radiologiei intervenționale.

Neuroradiologia intervențională este o supraspecializare modernă din domeniul radiologiei intervenționale. În ce afecțiuni este indicată, cum se desfășoară procedura și care sunt beneficiile pentru pacient, ne-a explicat Conf. Dr. Bogdan Popa, șeful Departamentului de Radiologie Intervențională, Spitalul Clinic SANADOR.

Ce este neuroradiologia intervențională?

„Neuroradiologia intervențională, așa cum îi arată și numele, este o parte a radiologiei intervențională, care la rândul ei este o parte a radiologiei și imagisticii medicale. Îi putem spune totalitatea intervențiilor care se fac minim invaziv, cu scopul de a trata o patologie neurovasculară. Practic, folosind partea de radiologie, partea de imagistică diagnostică, punem un diagnostic pe patologiile pe care o să le discutăm și o să le înțelegem, după care, ceea ce este și marele avantaj putem să și tratăm astfel de patologii.

Cum? Prin niște gesturi minim invazive, deci niște gesturi care afectează, să spunem, statusul general al pacientului. Mult mai puțin decât o operație clasică”, ne-a explicat Conf. Dr. Bogdan Popa, șeful Departamentului de Radiologie Intervențională, Spitalul Clinic SANADOR.

Neuroradiologia intervențională: în ce patologii este indicată?

„Sunt foarte multe patologii pe care putem să le abordăm ca tratament prin neuroradiologie intervențională. Am să mă refer practic la niște grupe mai mari. Este vorba de anomaliile vasculare și aici putem să definim anevrismele. Anevrismul reprezintă o dilatare anormală a unui vas, a unei artere, de obicei malformațiile arteriovenoase, fistulele arteriovenoase, fistulele durale sau mă rog, cu alte cu alte tipuri de localizări. Să ne reamintim de partea neurologică. Deci toate aceste afecțiuni sunt localizate la nivelul vaselor creierului. Asta înseamnă neuroradiologia intervențională. Ce facem în astfel de situații?

Diagnosticul propriu-zis pentru malformațiile vasculare poate fi pus foarte facil prin examinări de rezonanță magnetică, imagistică prin rezonanță magnetică cu modul angio pune aceste diagnostice, după care se stabilește dacă patologia respectivă, dacă pacientul respectiv este potrivit pentru o abordare de genul neuroradiologiei intervenționale sau poate este cazul să meargă la o operație clasică, pentru că, așa cum o să vedem, nu toate patologiile pot să fie acoperite, dar o mare parte din ele. Deci practic vom trata prin procedeele noastre procedeele moderne de neuroradiologie intervențională, vom trata aceste anevrisme, le vom exclude din circulație, astfel încât pacientul să poată pleca cu eticheta rezolvat, vindecat din spital”, a explicat specialistul pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Conf. univ. dr. Bogdan Popa - Medic primar Radiologie - imagistică medicală
Conf. Univ. Dr. Bogdan Popa este medic primar Radiologie-imagistică medicală, doctor în științe medicale și șeful Departamentului de Radiologie Intervențională din Spitalul Clinic SANADOR. Are supraspecializare în radiologie intervențională, cu experiență de peste 20 de ani în tratamentele ...
citește mai mult