Cancerul de col uterin este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femei. Cu toate acestea, poate fi prevenit și tratat eficient, dacă este descoperit la timp. În majoritatea cazurilor, la baza apariției bolii stă infecția cu unele tulpini cu risc oncogen crescut ale virusului papiloma uman (HPV).
Din păcate, multe femei ignoră controalele ginecologice regulate, iar cancerul cervical nu prezintă întotdeauna simptome în stadiile incipiente, ceea ce face ca multe cazuri să fie diagnosticate în stadii mai avansate, atunci când apar și manifestările clinice: sângerări vaginale anormale, după actul sexual sau între menstruații, metroragie, secreții vaginale cu aspect și miros neplăcut, durere pelvină, scădere bruscă în greutate și stări de oboseală accentuată. În cazul în care sunt observate astfel de semne și simptome, pacienta trebuie să se adreseze medicului ginecolog pentru un diagnostic corect și un tratament corespunzător, astfel încât să nu se ajungă la complicații.
Mădălina, o femeie de 43 de ani, a fost diagnosticată cu cancer de col uterin în urma unui control de rutină la ginecolog. Deși era întotdeauna atentă la sănătatea ei și mergea la consultații periodice, un interval de doi ani fără control a dus la descoperirea acestei afecțiuni, în ciuda absenței simptomelor. În urma controlului și a examenului Babeș Papanicolau, Mădălina a fost diagnosticată cu virusul HPV, cu tulpinile 16 și 45, iar investigațiile suplimentare recomandate de medic au confirmat diagnosticul de cancer cervical. Mădălina avea nevoie de tratament urgent. Deși medicul i-a recomandat o conizație, Mădălina a ales o histerectomie totală, dorindu-și cele mai mari șanse de vindecare.
„M-am speriat foarte tare, pentru că prima colposcopie am făcut-o în februarie, iar la două săptămâni, când am fost la ultimul control, medicul a observat că deja se mărise de trei ori formațiunea. În momentul în care am văzut că este atât de agresiv, m-am speriat și am hotărât să mă operez.”, a explicat Mădălina
Astfel, în urma unei recomandări, femeia s-a programat pentru o consultație la Dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală și șeful Secției de Chirurgie Generală de la Spitalul Clinic SANADOR. Dr. Bogdan Marțian a confirmat diagnosticul de cancer de col uterin și a fost de acord cu decizia pacientei de a efectua o histerectomie totală, acesta fiind cea mai bună soluție pentru o vindecare completă și fără risc de recidivă.
Operația de histerectomie totală este o intervenție chirurgicală complexă, prin care sunt îndepărtate uterul și colul uterin. Aceasta poate fi efectuată atât clasic, deschis, printr-o incizie abdominală amplă, cât și minim invaziv – laparoscopic sau robotic – sau prin abord vaginal. În cazul Mădălinei, Dr. Bogdan Marțian a utilizat abordul clasic. După operație, pacienta a fost transferată în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, apoi pe secția de specialitate, unde a fost monitorizată până la externare.
În prezent, Mădălina se simte foarte bine și s-a recuperat complet. A revenit la control la Dr. Bogdan Marțian, iar cele mai recente analize au arătat că pacienta s-a vindecat complet și nu există leziuni cu risc de recidivă.
„Vreau să îi mai mulțumesc încă o dată pentru tot ce a făcut pentru mine. O să mă rog toată viața pentru el, pentru că nu a fost doar doctor, a fost în primul rând om. Pentru mine, a fost al doilea Dumnezeu! Îl voi recomanda tuturor celor care au nevoie și voi spune despre experiența minunată pe care am avut-o cu Dr. Bogdan Marțian la Spitalul Clinic SANADOR!”, conchide Mădălina.
La SANADOR, pacienții diagnosticați cu diferite afecțiuni oncologice au acces la un tratament pentru cancer multimodal și individualizat. În funcție de caz, acesta poate include pe lângă cele mai avansate tehnici chirurgicale și terapii complementare precum radioterapia, chimioterapia și imunoterapia, menite să asigure cele mai bune rezultate în lupta împotriva bolii. Tratamentul oncologic este asigurat la Centrul Oncologic SANADOR de medici foarte bine pregătiți, empatici și cu vastă experiență. Intervențiile chirurgicale sunt efectuate în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator modern.