Oboseala, bătăile rapide ale inimii, disconfortul în zona pieptului, dificultățile de respirație, senzația de amețeală sau starea de leșin, precum și umflarea picioarelor pot sugera existența unei afecțiuni serioase a valvelor inimii, cunoscută sub numele de stenoză mitrală.
În această valvulopatie, se produce o îngustare a orificiului mitral. Astfel, valva nu se mai închide corect, devenind un obstacol pentru sângele care ar trebui să treacă din atriul stâng în ventriculul stâng.
Dacă nu este tratată în timp util și corespunzător, această problemă cardiacă poate duce la complicații grave, cum ar fi insuficiența cardiacă, fibrilația atrială, accidentul vascular cerebral sau hipertensiunea pulmonară. De aceea, specialiștii recomandă un control cardiologic de îndată ce apar primele semnale de alarmă sau chiar în absența acestora, având în vedere că boala poate evolua fără simptome evidente timp de ani la rând. Acest pas este foarte important pentru obținerea unui diagnostic corect și pentru inițierea unui tratament adecvat.
Pentru diagnosticul acestei afecțiuni, după anamneză și un examen clinic amănunțit, medicul cardiolog poate recomanda o serie de investigații – o electrocardiogramă (EKG), care măsoară activitatea electrică a inimii cu ajutorul unor electrozi plasați la nivelul pielii, sau o ecocardiografie, principala investigație prin care poate fi pus diagnosticul de stenoză a valvei mitrale. Aceasta permite evaluarea ariei valvei mitrale și a gradientului transmitral, stabilind dacă boala este ușoară, moderată sau severă și poate depista prezența complicațiilor.
De asemenea, medicul mai poate recomanda efectuarea unei radiografii toracice, care evaluează starea inimii și a plămânilor, un examen CT toracic, un RMN sau o procedură de cateterism cardiac, atunci când restul investigațiilor nu au oferit informații concludente.
Odată pus diagnosticul, pacienții cu stenoză a valvei mitrale vor primi tratamentul indicat, care poate fi medicamentos, intervențional sau chirurgical.
Valvuloplastia mitrală percutană cu balon este un procedeu de cardiologie intervențională recomandat în principal pacienților cu riscuri prea mari pentru a fi supuși unei intervenții chirurgicale pe cord deschis și constă în introducerea unui cateter cu un balon în vârf, printr-un vas de sânge, la nivel inghinal. Cateterul va fi ghidat până în valva mitrală, unde balonul va fi umflat, producând lărgirea orificiului îngustat al valvei.
Dacă acest procedeu nu poate fi efectuat, se recurge la o intervenție de chirurgie cardiovasculară, în care se poate efectua fie repararea valvei, fie înlocuire acesteia.
Datorită progresului înregistrat în ultimii ani în acest domeniu, în prezent, pacienții cu valvulopatii pot beneficia de intervenții cardiovasculare moderne, prin abord minim invaziv, cu multiple avantaje: recuperare rapidă, risc redus de complicații, spitalizare redusă. O situație particulară apare atunci când valva mitrală, înlocuită anterior cu o proteză valvulară, se degradează sau se stenozează la rândul ei, după un anumit număr de ani de funcționare.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu stenoză mitrală beneficiază de proceduri de tratament chirurgical de ultimă generație, inclusiv prin intervenții minim invaziv, atunci când acest lucru este posibil, în primul bloc operator complet digitalizat din România.
Una dintre cele mai moderne proceduri cardiovasculare, care necesită tehnologie de ultimă generație și o echipă chirurgicală supraspecializată și experimentată, este înlocuirea valvei mitrale printr-o abordare minim invazivă, numită „valvă în valvă”, indicată mai ales pacienților pentru care este contraindicată operația clasică.
Datorită acestei tehnici inovative, înlocuirea valvei se realizează prin abord transcateter, astfel încât riscul de complicații este redus, iar recuperarea pacientului mult mai rapidă. Această intervenție a fost realizată de curând la Spitalul Clinic SANADOR, în Centrul de Excelență în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă, cu ajutorul angiografului ultraperformant Philips Azurion 7.