Pirozis și regurgitații? Ce afecțiune ascund și cum se tratează adecvat?

  • Publicat:
Pirozis și regurgitații? Ce afecțiune ascund și cum se tratează adecvat?

Boala de reflux gastroesofagian, cunoscută și sub denumirea de esofagită de reflux, apare atunci când acidul din stomac revine în esofag, generând iritații la nivelul mucoasei ce acoperă această parte a tractului digestiv.

 

Manifestările cele mai frecvente ale acestei afecțiuni includ senzația de arsură în partea superioară a pieptului (pirozis), regurgitații persistente și dificultăți în înghițirea alimentelor, însoțite sau nu de disconfort. Cu toate acestea, boala de reflux gastroesofagian poate să se manifeste și prin simptome atipice, precum tusea, răgușeala, senzația de gât înfundat sau inflamație persistentă și durerea toracică non-cardiacă.

Dacă nu este depistată în stadii incipiente și nu este tratată corespunzător, boala poate evolua spre complicații severe, inclusiv stricturi esofagiene (îngustarea anumitor segmente ale esofagului), ulcer esofagian, esofagită eroziv-hemoragică, dar și leziuni precanceroase ale esofagului (esofagul Barrett) sau chiar cancer esofagian. Prin urmare, este foarte important ca orice semn sau simptom al acestei afecțiuni să fie investigat printr-un consult medical specializat pentru a se stabili un diagnostic adecvat și pentru a se iniția un tratament corespunzător.

Pe lângă examenul clinic și o anamneză corect efectuată, în funcție de descrierea simptomelor, de severitatea și de frecvența acestora, medicul gastroenterolog va indica teste diagnostice suplimentare. O primă opțiune în stabilirea diagnosticului este endoscopia digestivă superioară, o intervenție de bază utilizată pentru evaluarea leziunilor mucoasei esofagiene, identificarea inflamației cronice (esofagitei de reflux) sau a complicațiilor asociate.

Alte metode diagnostice care pot fi folosite pentru confirmarea bolii de reflux gastroesofagian includ radiografia cu bariu a tractului digestiv superior, manometria esofagiană și monitorizarea prin pH-metrie cu impedanță timp de 24 de ore. În cazul prezenței simptomelor tipice, pH-metria esofagiană este utilă pentru evaluarea pacienților care nu răspund la tratament. În cazul simptomelor atipice, această investigație ajută la confirmarea bolii de reflux gastroesofagian ca fiind cauza acestora, după ce au fost excluse alte cauze din domeniul ORL și pneumologie.

După stabilirea diagnosticului, abordarea inițială pentru această afecțiune implică adoptarea unui stil de viață sănătos. Pacienții vor primi sfaturi privind evitarea alimentelor care pot provoca sau agrava simptomele, precum cafeaua, ciocolata, grăsimile, menta, alcoolul și băuturile carbogazoase.

De asemenea, medicul gastroenterolog poate recomanda un tratament medicamentos, cu medicamente ce blochează, reduc sau neutralizează secreția de acid gastric. Alternativ, în funcție de severitatea simptomelor și de istoricul medical al pacientului, se poate lua în considerare și o intervenție chirurgicală. Operația poate fi recomandată în special pacienților tineri, care doresc o rezolvare permanentă a simptomelor, celor care continuă să prezinte simptome în ciuda tratamentului maximal cu antiacide sau celor cu complicații asociate.

La SANADOR, pacienții cu reflux gastroesofagian beneficiază de monitorizarea prin pH-metrie esofagiană cu impedanță, contribuind la un diagnostic corect al bolii, urmat apoi de un tratament adecvat. În cazul tratamentului chirurgical, chirurgia robotică poate fi o opțiune, iar la Spitalul Clinic SANADOR astfel de intervenții sunt efectuate de medici foarte bine pregătiți și cu o vastă experiență, cu ajutorul sistemului robotic da Vinci Xi, cel mai avansat robot chirurgical existent în acest moment în lume, prin tehnologiile pe care le utilizează.

Urmărește CSID.ro pe Google News