Dr. Alice Barbu: Placenta este un organ anex, tranzitor, care realizează conexiunea dintre mamă și făt, aportul de nutrienți, de oxigen către făt. Placenta asigură protecția imunologică, împotriva agresiunilor toxice sau infecțioase pentru făt. Placenta se dezvoltă încă din stadiile incipiente ale sarcinii și în mod normal are tropism, se implantează în locul unde vascularizația este cel mai bine dezvoltată, către polul superior, către fundul uterin. În cazul în care placenta este inserată către polul inferior, se poate dezvolta pe parcursul sarcinii placenta praevia.
Dr. Alice Barbu: Diagnosticul de placenta praevia se pune în trimestrul al treilea de sarcină, după ce uterul a crescut și placenta care are tropism către fundul uterin este împiedicată să ascensioneze, rămâne în raport cu oficiul cervical intern și atunci vorbim despre placenta praevia. “Pre” înseamnă înainte, “via” înseamnă cale, deci placenta este poziționată în calea progresiunii mobilului fetal.
Dr. Alice Barbu: Există 4 tipuri de placentă praevia:
Dr. Alice Barbu: Încă din primul trimestru de sarcină, putem să observăm o placentă inserată mai jos. Dar așa cum am zis, odată cu creșterea uterului, placenta are tendința să ascensioneze. Placenta praevia se diagnostichează în trimestrul al treilea, atunci când printr-o ecografia transvaginală, obiectivăm exact raportul marginii inferioare a placentei cu orificiul cervical intern.
Se poate diagnostica și în cazul în care pacienta vine mai târziu la medic și fătul este în poziția transversă din cauza faptul că segmentul inferior este ocupat de placentă. Se poate pune diagnosticul și când pacienta vine cu simptomatologie instalată și semnul de alarmă este sângerarea. În momentul în care obiectivăm sângerarea, este necesară o ecografie transvaginală ca să vedem exact raportul cu orificiul cervical intern.
Mai multe informații despre placenta praevia și nașterea într-o astfel de situație, puteți afla dintre-un interviu realizat cu dr. Alice Barbu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul SANADOR.