Tiroidita subacută sau tiroidita de Quervain reprezintă o boală care afectează tiroida mai ales în sezonul rece. Tiroidita subacută reprezintă o inflamare a glandei tiroidite despre care se presupune că este declanșată de o infecție virală precum gripa sau oreionul. Aceasta afectează preponderent la femeile cu vârsta între 20 și 50 de ani. Tiroidita subacută poate fi confrundată de pacienți cu o viroză pentru că este însoțită de creșterea temperaturii și de dureri la nivelul gâtului și urechilor.
La pacienții cu tiroidită subacută, glanda tiroidă poate elibera în circulație cantități de hormoni tiroidieni mai mari decât cele normale, ceea ce poate duce la simptome de hipertiroidie. Printre acestea, se numără palpitațiile și tremurăturile. Pentru a proteja glanda tiroidă, pacienții cu simptome persistente care seamănă cu cele de viroză ar trebui să meargă la endocrinolog pentru că tiroidita subacută se tratează.
Există și cazuri cânt tiroidita subacută poate recidiva.”Există posibilitatea de recidivă imediată, iar atunci înseamnă că e cumva și vina medicul pentru că a întrerupt prea repede sau a redus prea repede tratamentul. Și există și posibilitate de recidivă la distanță. Adică avem un pacient care mai face peste 10 ani un puseu” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinologie în cadrul SANADOR.
De asemenea, medicul endocrinolog a subliniat faptul că tiroidita subacută se poate suprapune și cu alte boli tiroidiene.